Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur). Potgrond is wat dat betreft ideaal. Het is belangrijk dat de worteltjes weinig weerstand voelen tijdens de groei.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem.
Wortelen zaaien in vollegrond
Zaai de wortelen in rijen met een onderlinge afstand van 30 tot 40 centimeter. De plantafstand tussen de zaden moet 2 tot 5 centimeter bedragen. De ideale zaaidiepte ligt tussen de 1 en 3 centimeter.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Een teler kan optimale wortelgroei stimuleren door de plant te planten op een bodem met voldoende bodemstructuur en bodemleven en door de juiste voeding aan te bieden. Het is bekend dat een goede beschikbaarheid van fosfaat belangrijk is voor de wortelontwikkeling.
Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Wortels ontkiemen het beste als de temperatuur van de grond tussen de 13 en 24°C (55 tot 75°F) ligt . Als het warmer is, hebben de zaden meer moeite om te ontkiemen in de uitgedroogde grond .
De twee belangrijkste voedingsstoffen die uitstekende wortelgroei in planten ondersteunen, zijn fosfor en kalium . Deze twee ingrediënten zijn uiterst nuttig in elke meststofmix die een dikke, gezonde verzameling gloednieuwe wortels moet aanmoedigen, of bestaande systemen moet versterken en stimuleren.
Fosfor (P) en kalium (K) zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen die wortelgroei stimuleren. Organische meststoffen tonen vaak de relatieve hoeveelheden van elk, evenals stikstof (N), in de vorm van de NPK-verhouding. Fosfor zorgt er met name voor dat nieuwe wortelsystemen zich door de grond of een ander groeimedium kunnen verspreiden.
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Houd tussen de wortelen een afstand van 2-3 cm aan, dan heeft iedere wortel voldoende ruimte om te groeien. Hoe groter de afstand, hoe dikker de wortels uiteindelijk zullen worden. Voor winter kun je een zaaiafstand in de rij van ongeveer 5 cm aanhouden. Zorg dat de schouders van de wortels onder de grond zitten.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Planten krijgen lange sterke wortels als ze moeten zoeken naar bodemwater. Geef daarom niet iedere dag water. Eén keer in de paar dagen is beter. En dan een grote plens.
wortel zaden. een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag.
Om plantenwortels sneller te laten groeien, zijn voedingsstoffen, voldoende water, goed beluchte grond, voldoende licht, het juiste temperatuurbereik en de juiste toevoegingen nodig . Stikstof, fosfor en kalium zijn de drie essentiële voedingsstoffen die een plant nodig heeft voor zijn groei.
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Fosfor ondersteunt onder andere de wortelgroei en vruchtvorming , terwijl kalium de ziekteresistentie en de hardheid van planten ondersteunt. Fosfor en kalium zijn niet mobiel in de bodem en hebben nauw contact met plantenwortels nodig om te worden opgenomen.