Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Omdat banaan een climacterische vrucht is, blijft hij rijpen na de oogst. Daarom kunnen bananen geoogst worden als ze volgroeid zijn, maar nog steeds groen. Bananen die nog niet volgroeid zijn, hebben een hoekige doorsnede, die tijdens de groei steeds ronder wordt.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Ja, het is veilig om appels en bananen tegelijk te eten . Appels zijn knapperig, felgekleurd en een van de populairste vruchten ter wereld. Bananen zijn ook gezond, lekker en een heel handig tussendoortje. Beide zijn extreem gezond en lekker.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Het eten van bananen met sinaasappels kan leiden tot spijsverteringsproblemen en indigestie , vooral voor mensen die lijden aan maagklachten. Als u sinaasappels en melk samen aan uw ontbijtkom hebt toegevoegd, kan dit leiden tot zure reacties en de spijsvertering beïnvloeden.
Na het eten van een banaan is het over het algemeen raadzaam om geen zure voedingsmiddelen of dranken te nuttigen, zoals citrusvruchten of sappen , omdat ze ongemak of zure reflux kunnen veroorzaken. Daarnaast is het het beste om geen zuivelproducten te consumeren direct na het eten van een banaan, omdat ze de vertering van het fruit kunnen verstoren.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Er zijn geen gevaren verbonden aan het eten van bananen en eieren samen . Sterker nog, ze zijn beide uitstekende bronnen van voedingsstoffen. Bananen zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, kalium en mangaan. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, selenium, vitamine D, B12 en choline.
Is het goed om elke dag een banaan te eten? Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen. Een andere manier voor het tegengaan van derving en daarmee het bewaren van bananen, is het ophangen van de tros. Zo voorkom je die bruine en beurse plekken op de banaan die ontstaan door het liggen.
Wikkel de stengels in plasticfolie om de bananen langer rijp te houden of om te voorkomen dat ze te snel overrijp worden. Deze methode vertraagt de afgifte van ethyleengas, dat verantwoordelijk is voor het rijpen van fruit.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.