Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Doe het pakje gehakt open en hou het onder je neus. Bah, vies? Dan gooi je het meteen weg. Ruik je niet meteen iets afwijkends, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen. Heeft vlees toch luchtjes, zoals een lucht die doet denken aan ammonia, zuur/azijn of de echt penetrante en wat metaalachtige geur van bedorven vlees dan is zulks echt het gevolg van bacteriegroei in het vlees.
Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Methaanthiol is een kleurloos en onaangenaam ruikend gas dat voortkomt van het brein en bloed van mensen en dieren. Methaanthiol is aanwezig in het brein en bloed van levende mensen. Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Ruik je niet meteen iets geks, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijgt – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Kies of u het gehakt per 500 gram of per 1000 gram verpakt wilt hebben. In de koelkast is het gehakt nog 2 dagen houdbaar maar u kunt het ook prima invriezen.
Ron: “Verpakt gehakt kan in het midden wat donkerder zijn van kleur. Geen reden tot paniek, dit heeft met oxidatie (lucht) te maken. Zodra het vlees weer in contact komt met zuurstof trekt de verkleuring weg. Het kan geen kwaad en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit.”
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma . Het zal een lichte geur aannemen als het een tijdje in de verpakking heeft gezeten en bijna over de houdbaarheidsdatum is. Maar als de geur zo sterk is dat je er je neus voor optrekt, weet je dat het tijd is om het weg te gooien.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Ranzig vlees ruikt ook nog steeds vies na het koken — je kunt dat soort rotzooi niet wegschroeien of braden. Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal.
Hoe bizar het ook klinkt, het is eigenlijk een heel goed teken als je vlees een beetje zuur of zwavelachtig ruikt. Wanneer de proteïne in kwestie stevig ingepakt wordt met zijn eigen sappen, ontstaat er melkzuur in de verpakking, waardoor er een vreemde geur ontstaat in de ingesloten lucht die het vlees zelf doordringt.
En dat 'natuurlijk aroma' in de bio-gehakt? Dat blijkt 'rozemarijnextract' te zijn, al staat dat er niet bij. Volgens AH is dat ook toegevoegd als antioxidant en heeft het dezelfde functie in bio-gehakt als het fruitextract in gangbaar gehakt.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.