Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder. Gerechten waar je ei in hebt verwerkt kun je wel invriezen.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
De pasta erin blijft echter niet goed als je het ontdooit en opwarmt — het verandert in feite in pap. Volg deze tip: als je soep maakt om in te vriezen die pasta bevat, bewaar de pasta dan en vries de soep in zonder pasta .
Wat je beter niet invriest? Gerechten met zuivel zoals yoghurt, mayonaise of zure room. Zuivel schift namelijk bij het ontdooien. Vries ook geen salades in.
" Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Soepen die verrijkt zijn met melk, room of kaas zijn rijk en vullend, maar als u zuivelproducten invriest en opnieuw opwarmt, kunnen ze schiften en korrelig worden .
Dus als uw soep kip, rundvlees, varkensvlees of een ander soort vlees bevat, moet u die partij binnen drie dagen na het bereiden van de soep in de vriezer leggen . Als het een groentesoep is, kunt u misschien een extra dag of twee gebruiken, maar waarom zou u dat riskeren? Wij raden aan om uw soep dezelfde dag in te vriezen als u hem kookt.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Tips voor het invriezen van kippensoep
Laat de eiernoedels weg: Het is aan te raden om de soep zonder noedels te bereiden . Het opnieuw opwarmen van bevroren noedels resulteert vaak in een papperige, textuurloze bende. Kook in plaats daarvan de noedels apart en voeg ze toe zodra u de soep wilt serveren.
Volgens experts is aardappelsoep niet goed in te vriezen . Soepen met aardappelen invriezen kan droog worden, omdat aardappelen vocht opzuigen en de neiging hebben korrelig te worden bij het ontdooien. Bovendien kunnen soepen op basis van zuivelproducten schiften en hun romige consistentie verliezen. Al met al is aardappelsoep er een om direct van te genieten.
Om je soep koel te houden in de vriezer, moet je de beste manier vinden om ze in te vriezen. Hier zijn drie soorten containers die je kunt gebruiken: 1. Glazen containers: Je kunt glazen containers zoals weckpotten gebruiken om soep in te bewaren, zolang je de inhoud beschermt met plasticfolie .
Als je de melk, room, roux of kaas al aan een soep hebt toegevoegd, raad ik je af om deze in te vriezen . Zuivelrijke soepen splijten vaak als ze eenmaal zijn ingevroren en hebben een korrelige textuur na het ontdooien. Je kunt echter een roomsoep invriezen als je vooruit plant! Bereid het recept zoals beschreven, maar laat de room, melk, roux of kaas weg.
Je kunt de balletjes tot drie dagen bewaren in de koelkast. Maar nog handiger is het om de extra soepballetjes in te vriezen. Op deze manier blijven ze wel drie maanden houdbaar.
Crème fraîche kun je wel invriezen. Maar als je het in een gerecht verwerkt hebt, kun je dat gerecht beter niet invriezen. Je loopt een redelijke kans dat het gaat schiften als je het opnieuw opwarmt. Maak het gerecht dan zonder de crème fraîche en vries het in.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Hoelang kun je soep bewaren in de vriezer? In de vriezer kun je soep ongeveer 3 maanden bewaren. Dat is dus een stuk langer dan in de koelkast!
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
En vergeet de varianten met veel groente, granen en pasta niet; die kunnen snel papperig worden. Goed, een beetje ontmoedigend, die vriezer. Gelukkig werkt-ie juist heel goed voor gepureerde groentesoepen, bouillon en soepen met veel vlees of bonen.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen, rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen. In veel andere landen geldt een ander advies.