Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Maak een kan of fles vol ijskoud water en stop de aardbeienkroontjes daarin. Na een paar minuten krijgt het water al een heerlijk fruitsmaakje. Perfecte manier om er ook meteen voor te zorgen dat je dagelijks genoeg water binnenkrijgt.
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten . Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
Normaal gesproken zou je de aardbei waarschijnlijk op een snijplank leggen en het groen en alles wat erbij hoort eraf snijden. Je hoeft niet de hele bovenkant te verwijderen, je wilt alleen de steel en de schil verwijderen .
Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat we beter ook het groene kroontje van aardbeien zouden moeten verorberen. Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben.
Het is goed voor de maag en darmen, de blaadjes bevatten vitaminen én het zou helpen tegen artritis, omdat het de gewrichten verlicht, zo meldt AGF Sierre, de groothandel van aardappelen, groente en fruit. Al moet je dan waarschijnlijk wel héél veel kroontjes eten. Maak je een aardbeien sapje of smoothie?
De meesten van ons zijn gewend om de bovenkant van aardbeien af te snijden voordat we ze eten of bakken, maar de hele bes - vruchtvlees, bladeren, steel en alles - is volledig eetbaar .
Hele aardbeien zijn langer bestand tegen bederf dan in stukken gesneden aardbeien . Bewaar de hele mand zoals u ze in de supermarkt of op de boerenmarkt vond, en laat de groene blaadjes intact.
Aardbeien pellen, of zelfs alleen de bladeren en steeltjes eraf scheuren, stelt het vruchtvlees bloot aan lucht en bacteriën, waardoor ze sneller bederven . Het is het beste om aardbeien heel te laten met bladeren en steeltjes intact totdat je ze gaat gebruiken.
Snijd de aardbei met een schilmesje recht door het midden in de lengte. Draai de bes 90 graden en snijd hem nogmaals door het midden in de lengte . Je houdt dan vier kwartjes over die perfect zijn om toe te voegen aan fruitsalade of parfaits.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Aardbeien kunnen vers of bevroren gegeten worden in smoothies, als onderdeel van aardbeientaart als dessert, over ontbijtgranen met magere melk of yoghurt , enzovoort. Het is eenvoudig om ze te vervangen voor ongezonde voedingsmiddelen die mogelijk niet bijdragen aan gewichtsverlies.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
De kroon is een korte stengel waar bladeren zich ontwikkelen op punten die knopen of hulpknoppen worden genoemd . Nieuwe bladeren ontwikkelen zich met een knop in de oksel van elk blad (hulpknoppen). Deze hulpknoppen blijven onontwikkeld, groeien en vormen uitlopers of groeien uit tot een zij- of takkroon.
Je kunt de aardbeien het beste net voor het eten wassen. "Als je ze veel eerder wast, zuigen ze vocht op en bederven ze sneller", tipt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum. Je kunt ook het beste het kroontje zo lang mogelijk laten zitten. Een aardbei is een ademend product.
De plant vormt uitlopers waaraan weer planten gevormd worden. Gezonde planten kunnen tot 10 uitlopers vormen. Voor de normale teelt in de vollegrond worden deze planten eind juli en begin augustus uitgepoot. Het daaropvolgende jaar kunnen dan van deze planten aardbeien geoogst worden.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Azijnbad, vers tot 2 weken houdbaar
Het baden van uw aardbeien in azijn kost slechts vijf eenvoudige stappen en kan de bessen veel langer laten meegaan . Het goede nieuws is dat deze methode voor elk type bes werkt. Stap 1: Vul een maatbeker met 1/4 kopje azijn en 1 1/2 kopje water.
Aardbeien bewaren in een glazen pot kan ze wekenlang vers houden. Doe ongewassen bessen in een pot (een Mason jar is hier perfect voor), sluit af met een deksel en zet hem in de koelkast . Dat is alles. Je bessen blijven minstens twee weken vers en smaakvol, soms langer.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
De belangrijkste regel over het wassen van aardbeien is simpel: was aardbeien wanneer, en alleen wanneer, je ze wilt eten of ermee wilt koken . Aardbeien van tevoren wassen introduceert alleen vocht dat er eerst niet was en zorgt ervoor dat ze veel sneller bederven.
Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Door te pellen worden de minder gewenste delen van de aardbei verwijderd, maar als het goed wordt gedaan, minimaliseert het ook verspilling (waardoor u meer waar voor uw geld krijgt) en worden gesneden aardbeien aantrekkelijker. Het enige dat u nodig hebt om aardbeien te pellen, is een bosje gewassen en gedroogde bessen en een klein schilmesje.
Het goede nieuws is dat aardbeienbladeren en -stengels niet alleen eetbaar zijn, ze zijn ook nog eens goed voor je . Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft.
De meeste mensen gooien de bladeren weg als ze aardbeien eten, maar aardbeienbladeren zijn niet slecht voor je . Ze hebben namelijk een hoop potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder een betere gezondheid van het hart, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen, een boost voor het immuunsysteem en een lagere bloedsuikerspiegel.