In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
De meeste suiker zit bij aardbeien in de punt. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van suikers. Maar een aardbeienplant heeft maar een beperkte hoeveelheid suiker te verdelen. Dus hoe minder aardbeien aan de plant laat zitten, hoe zoeter de resterende vruchten van nature zullen smaken.
Aardbeienplanten produceren kleinere hoeveelheden suikers als het weer koel en bewolkt is. Als gevolg hiervan zijn de bessen niet zo zoet als het weer koel en regenachtig is in mei en juni. Lederrot, veroorzaakt door een schimmelziekte, kan een probleem zijn bij nat weer . Geïnfecteerd fruit heeft een leerachtige textuur en een bittere smaak.
De zuurgraad komt voornamelijk van citroenzuur, dat ongeveer 88% van het zuurgehalte uitmaakt, samen met appelzuur en ellaginezuur . Als ze rijpen, neemt de zuurgraad af. Omdat de suiker/zuurverhouding verandert, smaken rijpe aardbeien zoeter. Het rijpingsproces wordt aangestuurd door het hormoon auxine.
De zure smaak van een onrijpe aardbei is een opzettelijke afschrikking voor dieren . "De hersenen [van het dier dat de aardbei probeert te eten voordat deze rijp is] interpreteren deze smaak als onaangenaam en een teken dat het voedsel bedorven of ongeschikt om te eten zou kunnen zijn," zegt Wong.
Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemlikeur, zou geweldig zijn). Je hebt niet veel nodig om de bessen te laten rocken; een kwart tot een half kopje sap of drank, en ongeveer het dubbele van de hoeveelheid suiker, is alles wat je nodig hebt.
Als uw aardbeien niet zoet zijn, kijk dan naar uw huidige grondcondities . Aardbeien doen het het beste in goed gedraineerde, vruchtbare en licht zure grond. Deze planten leveren over het algemeen meer op en zijn zoeter als ze worden gekweekt in met compost verrijkte, zanderige grond.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Aardbeien zijn een zuurdere vrucht , met een pH-waarde van ongeveer 3,5.
Opslagomstandigheden met weinig zuurstof resulteren in de productie van ethanol , wat leidt tot fruit met een zure, onaangename smaak die vaak geassocieerd wordt met een overrijpe, gefermenteerde smaak. Samenvattend: consumenten houden van aardbeien als ze zoet en fruitig zijn.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
Voedingsmiddelen
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap).
De snelste en makkelijkste manier om zoetere aardbeien te krijgen is door ze te mengen met een lepel suiker (of suikervervanger, als je dat liever hebt). Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
De Korona aardbei is de zoetste aardbeiensoort met uitstekend aardbeien aroma. Zeer geschikt ras voor de volle grond en geeft mooie grote en donkerrode smakelijke vruchten. Korona is goed bestand tegen ziekten. Dit ras adviseren wij voor de moestuin.
Kan ik aardbeien minder zuur maken? Als je last hebt van zure reflux maar dol bent op aardbeien, is er een manier om ervan te genieten zonder het ongemak. Door zure aardbeien te combineren met alkalische voedingsmiddelen, kun je de zuurtegraad in balans brengen. Probeer bijvoorbeeld eens ongezoete amandelmelk te gebruiken als je een aardbeiensmoothie maakt.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Citroenzuur en appelzuur vormen de belangrijkste organische zuren in aardbeien en vertegenwoordigen meer dan 90% van het totale organische zuur (Kallio 2000).
Aardbeien hebben een goed drainerende grond nodig, ze houden niet van "natte voeten" en maximale zonneschijn om de bessen zoeter te maken , zorg ervoor dat je planten in de volle zon staan, regelmatig water krijgen en bemesten. Door aardbeien te voeden met een meststof die rijk is aan kalium (potas), zal het fruit zoeter worden.
Als uw smaakpapillen in de zoete zone van uw tong al ongevoelig zijn, maar de smaakpapillen in de zure zone van uw tong nog niet , dan zal fruit zuur smaken en proeft u de zoetheid niet.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Hak alle schoongemaakte bessen fijn, gooi ze in een kom en meng ze met wat suiker. Dek af en zet ze een paar uur in de koelkast . De suiker en de natuurlijke zure sappen van de aardbeien mengen en marineren/macereren de bessen in zoetigheid. Het is niet nodig om een simpele siroop te maken - de bessensappen doen het voor je.
In de meeste gevallen is het onvermogen van de aardbei om zich volledig te ontwikkelen dat leidt tot een zure smaak. Als het weer koud, bewolkt of regenachtig was tijdens het groeiseizoen in mei en juni, of als de temperaturen extreem hoog opliepen, dan kunnen uw bessen zuur of bitter reageren.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.