Restjes moeten in ondiepe bakjes worden gedaan of in kleinere porties worden verdeeld voor snelle koeling en binnen twee uur worden gekoeld bij of onder 4°C . Over het algemeen kunnen gekoelde restjes drie tot vier dagen in een afgedekte bak worden bewaard.
Gekookt voedsel vers houden is essentieel voor de vaardigheid in de keuken, vooral als maaltijden van tevoren worden bereid. De beste manier om ervoor te zorgen dat gekookt voedsel lekker en veilig blijft, is om het te allen tijde goed gekoeld te houden .
Nadat voedsel veilig is gekookt, moet warm voedsel warm worden gehouden op 140° F of warmer om bacteriegroei te voorkomen . Binnen 2 uur na het koken van voedsel of nadat het uit een apparaat is gehaald om het warm te houden, moeten restjes worden gekoeld.
Nee. Het gebruik van plastic vuilniszakken voor het bewaren van voedsel of het koken wordt afgeraden, omdat ze niet van voedselveilig plastic zijn en chemicaliën uit de zakken in het voedsel kunnen worden opgenomen.
Zodra u klaar bent met koken, kunt u het eten uit het waterbad halen en laten afkoelen. Met de Ziploc-zak kunt u het gekookte eten ook in de koelkast of vriezer bewaren voor later .
Ziploc ®- merkzakken van polyethyleen zijn een prima keuze voor het bewaren van voedsel, maar mogen niet worden gebruikt voor sous-videkoken (koken in water), omdat het verwekingspunt 109°C is en het kookpunt van water 99°C.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Plaats de bak met het gekookte voedsel in een grotere bak gevuld met gekoeld water . Het water moet halverwege de hoogte van de binnenbak komen. Plaats een deksel op de bak met voedsel. Voeg indien mogelijk een kopje vol ijsblokjes toe aan het water rondom de bak met voedsel.
Als het aankomt op het eten van voedsel dat je de hele nacht hebt laten staan (langer dan 2 uur), kun je er niet omheen: dat voedsel is gewoon NIET veilig om te eten . Let dus op deze belangrijke punten waarom je het NOOIT moet eten: Warm voedsel moet warm worden gehouden en koud voedsel moet koud worden gehouden.
Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen. Er bestaan ook nieuwe houdbaarheidstechnieken, zoals hogedrukpasteurisatie waarbij micro-organismen dood gaan onder hoge druk.
Bewaar kant-en-klare voedingsmiddelen zoals gekookt vlees, taarten en zuivelproducten zoals kaas, boter, room en yoghurt in het bovenste gedeelte van de koelkast . Door voedsel af te dekken en te verpakken, voorkom je dat schadelijke bacteriën van rauw voedsel naar kant-en-klaar voedsel worden overgebracht. Het voorkomt ook dat voedsel uitdroogt en oud wordt.
Temperatuurcontrole is essentieel om vers voedsel vers te houden . Ga na het boodschappen doen direct naar huis en plaats vers voedsel zo snel mogelijk in de koelkast en uit de gevarenzone van 4°C/40°F tot 60°C/140°F. Lees meer over veilige voedseltemperaturen in Voedselveiligheid.
Tips om restjes te bewaren (inclusief gekookte groenten)
Koel restjes eten binnen 2 uur na het koken en eet ze zo snel mogelijk op. Om de voedselveiligheid te garanderen, raden de Wereldgezondheidsorganisatie en enkele relevante autoriteiten aan om restjes niet langer dan 3 dagen in de koelkast te bewaren .
De eenvoudigste manier om soepen en stoofschotels te bewaren (als u van plan bent ze binnen een paar dagen te gebruiken) is in de koelkast . Het koelen van soepen en stoofschotels is meestal een kwestie van het overbrengen naar een soort container met een goed sluitend deksel en het binnen twee uur in de koelkast zetten.
Gebruik "diepvries"zakken, geen "opslag"zakken om voedsel in de vriezer te bewaren . Diepvrieszakken zijn dikker dan opslagzakken en houden het voedsel langer vers. Versnel het invriezen en ontdooien door voedsel in een dunne, afgeplatte vorm in diepvrieszakken in te vriezen. Een ronde vorm heeft meer tijd nodig om tot in het midden te ontdooien.
Gebruik luchtdichte containers
Doe uw gekookte maaltijden in luchtdichte containers. Deze containers helpen een barrière te creëren die voorkomt dat er lucht in komt, wat ervoor kan zorgen dat voedsel bederft. Kies containers van de juiste grootte om lege ruimte te minimaliseren, omdat extra lucht kan leiden tot snellere bederf van voedsel.
Bovenal behoudt inblikken de voedingswaarde . Behalve het eerste verlies door hittedegradatie (wat bij alle gekookte voedingsmiddelen gebeurt), worden alle vitaminen, mineralen, sporenelementen en de heerlijke smaak van de verse producten direct in het blik verzegeld voor een onbeperkte opslagperiode.
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten . Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Onze aanbevolen houdbaarheid voor gekookte kip is 3 tot 4 dagen in de koelkast (1 tot 2 dagen als het in een saus zit), en 2 tot 3 maanden in de vriezer.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Bewaar de kip in een luchtdichte verpakking of plastic zak met ritssluiting en eet geen restjes kip op als deze gedurende een langere periode (langer dan twee uur) op kamertemperatuur zijn bewaard.
Chemicaliënvrij: Gebruik altijd kookzakken die speciaal zijn ontworpen voor voedsel . Zakken die niet geschikt zijn voor voedsel kunnen schadelijke chemicaliën vrijgeven bij verhitting, die in het voedsel kunnen sijpelen.
ANTWOORD: Bewaar gewone (geen saus of andere ingrediënten) gekookte pasta in een bakje of plastic afsluitbare zak in de koelkast voor maximaal vijf dagen en maximaal drie maanden in de vriezer . Sommige bronnen geven de vriezertijd aan op twee weken.