Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken . Onderzoek van de University of Otago heeft uitgewezen dat wortels 10 keer langer houdbaar blijven als je ze in de koelkast bewaart in een luchtdichte container met een papieren handdoek op de bodem.
Of je ze nu gebruikt of niet, wortelgroenten zuigen vocht uit de wortels (het deel dat we eten) en veroorzaken verwelking. Wikkel de wortels in een papieren handdoek en bewaar ze in een luchtdichte container . Bewaar wortels in het koelste deel van je koelkast en uit de buurt van fruit dat ethyleengas produceert, zoals appels, om bederf te voorkomen.
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht.
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Als wortels slap, slap en gerimpeld worden, betekent dit gewoon dat ze uitgedroogd zijn . Dit gebeurt vaak als een paar wortels loskomen van hun plastic verpakking en een week of zo in de koelkast rondrollen.
Ze zijn uitgedroogd
Je wortels hebben misschien gewoon een flinke slok water nodig. Als je merkt dat je zak wortels buigzaam is, doe ze dan in een glazen pot of een plastic zak met ritssluiting en vul deze met water tot ze onder staan. Controleer over een uur nog eens; ze zouden nu steviger moeten worden.
Water zorgt namelijk voor de stevigheid van een stengel en het blad. Bij te weinig water, kan de stengel het gewicht van het blad niet meer houden, waardoor de stengel kan gaan hangen of zelfs knakken. Dit kan je makkelijk oplossen door er wat extra water bij te gieten.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De beste manier om wortels vers te houden in de koelkast is echter om ze in een luchtdichte ziplock-zak in uw koelkast te bewaren, wat helpt om de luchtvochtigheid te regelen. Dit zal helpen om de luchtvochtigheid te regelen, wat ervoor kan zorgen dat wortelgroenten uitdrogen en beginnen te bederven.
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.. Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn.
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Alle wortelgroenten worden voller en zoeter door de warmte van een goede braadpan. Dus als uw wortels, bieten, rapen, pastinaken, koolraap of radijsjes er een beetje slap uitzien, doe ze dan in de oven met een scheutje olie en een snufje zout en peper .