Zo red je slappe wortels Het betekent simpelweg dat de groente met vochtverlies kampt en daar kun je iets aan doen.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht.
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Wortels worden zacht door vochtverlies als ze niet goed worden bewaard, maar zolang ze niet slijmerig zijn, kun je ze nog steeds eten. Gebruik zachte wortels in soepen of stoofschotels, omdat ze vol van smaak zijn en sneller gaar worden. Als je zachte wortels weer tot leven wilt wekken, dompel ze dan onder in een ijswaterbad om ze weer knapperig te maken.
Het is nooit een goed idee om te eten of koken met rotte groenten. Zachte/papperige textuur: Wortels smaken het lekkerst als ze stevig en knapperig zijn, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten als ze een meer rubberachtige textuur hebben . Het zijn zachte en papperige wortels waar je op moet letten: deze wortels zijn bedorven en niet veilig om te eten.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Functioneel gezien zijn wortelharen de manier waarop het zaad voelsprieten uitzendt voor waterbronnen . Ze bieden een richtinggevoel voor wortelgroei, zodat zaden geen energie verspillen aan het verkeerd groeien. Op het eerste gezicht lijken wortelharen op donzige witte strengen die zich vertakken vanuit de ontkiemde zaadwortel, bekend als de radicaal.
Ze zijn uitgedroogd
Je wortels hebben misschien gewoon een flinke slok water nodig. Als je merkt dat je zak wortels buigzaam is, doe ze dan in een glazen pot of een plastic zak met ritssluiting en vul deze met water tot ze onder staan. Controleer over een uur nog eens; ze zouden nu steviger moeten worden.
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Als je merkt dat je wortels zacht en slap zijn, maar geen andere tekenen vertonen dat ze bedorven zijn, zoals schimmel of een slijmerig oppervlak, dan kunnen ze gered worden ! Hallelujah. De slapheid is het resultaat van het uitdrogen van de wortel. Ze bestaan immers voor 80-95% uit water!
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Bewaren. Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Hoe kan ik wortelrot herkennen? Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Zwakke wortels zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan hittestyling, zoals krullen, föhnen of stijlen . Hitte beschadigt niet alleen je lokken, maar vertraagt ook de haargroei door de wortels te verzwakken. Het is dus het beste om een veilige afstand te houden tot dergelijke tools.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Door de relatief lage luchtvochtigheid rond het aanrecht zou water (via osmose) uit de wortel diffunderen, langs de concentratiegradiënt , waardoor de wortel slap wordt omdat er plasmolyse optreedt door het gebrek aan water.
De wortels zijn veilig om te eten, zolang ze niet slijmerig zijn en nog stevig aanvoelen .
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.