Zoals we je al verteld hebben, is het belangrijk om de laatste 3 dagen de luchtvochtigheid van de broedmachine te verhogen. Je stopt de laatste 3 dagen ook met het draaien van de eieren, zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 zullen jouw kuikens de eieren gaan uitpikken en komen ze uit het ei.
Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
Op dag 20/21 worden de eieren aangepikt door de kuikens en komen ze uit.
De masterstudent bio-ingenieurswetenschappen onderzocht de impact van een temperatuurverlaging van broedmachines op het gedrag van de uitgekomen kuikens en de latere effecten voor het welzijn van de kippen. De ideale temperatuur voor het uitbroeden van eieren is 37,8 graden Celsius.
Als u een broedmachine heeft die de eieren niet automatisch draait moet u de eieren vanaf dag twee zelf dagelijk 3-5 maal draaien. Het is belangrijk dat u dit niet vergeet te doen. Sommige mensen maken er een gewoonte van door dit te doen na elke maaltijd.
Dagen 18-21: Voor het uitkomen
U kunt een paar dingen doen om het kuikentje zo goed mogelijk te helpen zich voor te bereiden: Stop met het omdraaien van het ei op dag 18 met het grotere uiteinde van het ei naar boven gericht. Op dit punt zal het kuiken zichzelf positioneren om uit te komen in het ei. Houd een temperatuur van 100,5 graden Fahrenheit aan, maar verhoog de luchtvochtigheid tot 70 procent.
Bereid je voor op het uitkomen
Stop met het omdraaien van de eieren op dag 40 van de incubatieperiode en raak de emoe-eieren vanaf dit punt zo min mogelijk aan. Als u een commerciële broedmachine met aparte hatcher gebruikt, is dit de dag dat u de eieren naar de hatching cabinet wilt verplaatsen.
Nou, dat is heel eenvoudig: dit is eigenlijk gewoon het bekijken van het ei door er licht doorheen te schijnen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen.
Soms komen eieren iets eerde of later uit. Vaak komen kleinere rassen eerder uit het ei. Vaak kun je het kuiken al horen piepen in het ei. Dan weet je dat het niet meer lang zal duren voordat het kuiken het ei kapot pikt.
Koude temperaturen remmen namelijk de groei van de meeste bacteriën. Wanneer je je eieren in de koelkast bewaard, dan zijn ze niet meer geschikt om te gebruiken als broedei. De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen.
Kuikens van allerlei vogels maken al geluiden voor hun geboorte. Wie wel eens (kippen)eieren in een broedmachine heeft uitgebroed, kent die piepgeluidjes in de eieren. Vanuit het ei onderhoudt het kuiken contact met zijn ouders, broertjes en zusjes.
Wanneer een ei bevrucht is, zul je eerst een puntje zien in het ei. Ga je in de opvolgende dagen nogmaals schouwen, dan kun je de ontwikkeling van het kuiken bekijken. Je zult bijvoorbeeld bloedvaten gaan zien en de luchtkamer. Is er een ei niet bevrucht?
Als uw kippen op hun nest blijven zitten broeden, moet u kip verplaatsen naar een andere locatie die ze kent. Een stuk kippengaas in een cirkel zetten met wat voer en water is voldoende. U kunt ook een plank op de draad leggen om ze af te schermen tegen sterke zon of regen.
Zie je een klein zwart vlekje of ziet het ei er vanbinnen erg donker uit? Dan is de kans groot dat er een kuiken in het ei groeit. Bij onbevruchte eieren zie je niets door de eischaal. Het duurt ongeveer 5 dagen voor er iets te zien is in het ei.
Na 20 tot 21 dagen komen de eieren uit! Ze hebben hierbij geen hulp nodig en kunnen dit helemaal zelf. Wacht tot de kuikens zijn opgedroogd voordat ze de broedmachine verlaten. Zet ze daarna in een speciaal hok met voldoende warmte.
De uitwerpselen van de kippen moeten regelmatig (liefst iedere dag) uit het hok worden verwijderd. Zorg dat de ontlasting verwijderd is en het strooisel of zaagsel droog blijft.
Als het embryo leeft, zijn er slechts één of twee kleine, met bloedvaten gevulde, lichtgevende ruimtes te zien en kan het kuiken in beweging worden waargenomen .
Helaas, een dubbeldooier resulteert niet in een tweelingkip. De ruimte in het ei is simpelweg te klein voor twee kuikens om zich voldoende te kunnen ontwikkelen en te bewegen om uit het ei te komen.
Schijn met een felle zaklamp door het ei in een donkere kamer en kijk goed naar de binnenkant. Als het ei leeft, zie je er aderen doorheen lopen . Het proces van het verwijderen van dode of rotte eieren tijdens de incubatie dat deze methode gebruikt, is schouwen.
Een methode die 'tappen' wordt genoemd, vervangt momenteel de schouwprocedure bij emoe-eieren .
Zodra de eieren gelegd zijn, verlaat het vrouwtje het nest en neemt het mannetje het broedproces over door op de eieren te gaan zitten om ze warm te houden . Gedurende acht weken zit het mannetje continu op de eieren. Het mannetje eet in deze tijd nauwelijks en kan daardoor veel gewicht verliezen.
In een goed seizoen kan een vrouwelijke emoe drie complete legsels leggen! Emu-eieren zijn groot en lijken op avocado's. Eén emoe-ei heeft hetzelfde gewicht en volume als 10 tot 12 kippeneieren ! De eieren zijn donkergroen en glanzend, met kleine putjes op het oppervlak.
Onderzoek heeft aangetoond dat het draaien van eieren cruciaal is in de eerste week van de incubatie, vooral de eerste 3 dagen. Het heeft ook aangetoond dat het na 15 dagen niet meer nodig is om te draaien en dat stoppen geen invloed heeft op de uitkomst .
Op dag 26 van de incubatieperiode moet u stoppen met het handmatig omdraaien van de eieren of de automatische omdraaier uitschakelen en de eieren eruit halen. De kuikens zijn bijna volledig ontwikkeld en ze zullen zichzelf in het ei positioneren om zich voor te bereiden op het uitkomen. U wilt ook de luchtvochtigheid verhogen tot ongeveer 65-70%.
Eieren mogen niet continu worden omgedraaid, omdat dit de dooierzak kan scheuren en embryonale sterfte kan veroorzaken . Normaal gesproken worden eieren verticaal geplaatst met de stompe kant naar boven en omgedraaid over hun lange as. Dit zal het embryo met het hoofd naar de luchtcel richten.