"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Gewassen aardbeien kun je prima bewaren, wel het liefst in de koelkast en met kroontje en al. Haal de aardbeien uit de verpakking en leg ze onafgedekt op een bordje of in een schaal naast elkaar, zodat ze niet kneuzen.
Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel ze onder de kraan met koud water – zo hoef je niet bang te zijn dat je aardbeien straks naar azijn gaan smaken.
Een aardbei is zoals een spons en slorpt meteen al het water op, waardoor de smaak verdwijnt. Wil je je biologische aardbeien toch eerst wassen? Doe dit dan in een bak koud water, niet onder stromend water, want dit zou de zachte vruchten kunnen beschadigen. Snijd het kroontje ook altijd pas na het wassen.
Baking soda
In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog. Baking soda kan oppervlaktechemicaliën effectief verwijderen en helpt bij het verzekeren van schone en veilige producten.
Ook kun je fruit schoonmaken met azijn. Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Aardbeien in supermarkten bevatten zes keer zoveel schadelijke stoffen als ander fruit door het 'cocktaileffect' van verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een artikel van Trouw uit 2017*, dat vandaag opnieuw de ronde doet. Afspoelen helpt niet omdat de schadelijke stoffen in het fruit zijn opgenomen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter. Spoel je producten daarna af met water.
Aardbeien bevatten zes keer meer schadelijke stoffen dan andere groenten en fruit, tonen steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA, de tegenhanger van het FAVV bij ons). Elke aardbei is bespoten met gemiddeld 7 tot 8 producten, één partij aardbeien bevatte er zelfs 17.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Op social is het een grote hit: je aardbeien onderdompelen in zout water. Het vormt hét bewijs dat beestjes niet alleen op, maar ook in ons fruit kunnen zitten.
Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam
Basische mineralen worden door het lichaam geroofd uit de botten, tanden, nagels, huid, haarbodem e.d. om te binden met overtollige zuren. Door deze binding ontstaan “zure zouten” die op diverse plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen.