Nee, er is niks mis met je oren, dit is een teken dat ze nog een beetje rauw zijn. Volgens Heston Blumenthal is het piepen zelfs een teken dat ze té rauw zijn. Om het piepen te voorkomen kun je de boontjes tijdens het koken proeven; zodra ze niet meer piepen zijn ze goed!
Als sperziebonen meer naar vers gemaaid gras smaken dan naar eten, en hun textuur meer piepend-knapperig is dan kauwbaar, koken we ze niet meer. We koken ze niet gaar . En nog erger, deze onvoldoende gekookte groenten hebben zo'n "groene" smaak, dat we ze in saus moeten verdrinken om ze fatsoenlijk te laten smaken.
Voeg een flinke snuf zout toe, voeg dan 1 pond bijgesneden sperziebonen toe aan de pan en kook tot ze knapperig-mals zijn, ongeveer 5-7 minuten . (Als je haricots verts gebruikt, kook ze dan 3-5 minuten.) De geblancheerde bonen moeten knapperig zijn en je moet er een kunnen doorbijten zonder dat je ze hoort piepen.
Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Hoe weet ik of verse sperziebonen niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan slap of beschimmeld.
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
Koks breken het uiteinde van sperziebonen af zodat ze gelijkmatig kunnen koken en malser worden . Tenzij de sperziebonen al mals zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het afbreken van het uiteinde, want het uiteinde hoeft alleen maar afgebroken te worden om de bonen aan de binnenkant van de sperziebonen te helpen ontwikkelen.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
"Bruine vlekken en bonenzaadvormen die uit de schil komen, betekent dat ze oud beginnen te worden", zegt Amidor. Dat betekent dat je ze zo snel mogelijk moet gebruiken of ze binnen een dag of zo moet weggooien. En als de bonen al slijmerig en nat zijn, zijn ze niet langer veilig om te eten .
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Waarom piepen ze? Je kent het vast: neem een hap van de groene bonen en ze beginnen spontaan te piepen! Nee, er is niks mis met je oren, dit is een teken dat ze nog een beetje rauw zijn. Volgens Heston Blumenthal is het piepen zelfs een teken dat ze té rauw zijn.
Om te weten of sperziebonen gaar zijn, bijt u een minuut of twee voor het einde van de hierboven genoemde aanbevolen tijd in een boon. De boon moet een beetje meegeven, maar nog wel een beetje knapperig zijn .
Zoals hierboven besproken, kunnen te lang gekookte sperziebonen worden herkend aan hun saaie, olijfgroene kleur en hun papperige textuur . Te lang koken kan ook leiden tot verlies van voedingsstoffen.
Kook ze in vrolijk kokend water tot ze zacht zijn en een beetje krom zijn, gooi ze dan in olijfolie en een kneepje citroen . Geen gepiep.
Hoe meer draad, hoe langer de boon houdbaar is, want de draden vormen het skelet van de boon. Zo kan de supermarkt ze dagenlang zonder derving bewaren.
Groene bonen (ook wel snijbonen, sperziebonen of wasbonen genoemd) zijn bedoeld om te worden geconsumeerd als onrijpe peulen met kleine, onontwikkelde zaden erin. Wanneer de zaden in de peul te groot en rijp zijn , wordt de peul taai en draderig en is niet zo smakelijk.
Bonen en koolsoorten
Het is algemeen bekend dat bonen een uitwerking kunnen hebben op de darmen en winderigheid kunnen veroorzaken. Dit komt omdat de boon veel koolhydraten (vezels) die niet worden verteerd in onze darmen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Consumptie van gewone bonen (bijv. sperziebonen, sperziebonen) en andere bonen (bijv. rode kidneybonen, witte kidneybonen) zonder de juiste verwerking kan vergiftiging veroorzaken vanwege de van nature aanwezige toxines lectinen (bijv. fytohemagglutininen). Acute vergiftigingsverschijnselen kunnen zijn: braken, diarree en buikpijn.
U kunt er ook vrijwel niet teveel van eten. Toch moet u bij sommige rauwe groenten, als sperziebonen, wel opletten als u ervan eet. Een aantal exemplaren bevatten namelijk natuurlijke gifstoffen of bacteriën, waarvan u er beter niet teveel binnen kunt krijgen.
Vocht is meestal de grootste bedreiging voor de versheid van groene bonen. " Wanneer vocht gedurende een langere periode aanwezig is, groeien bacteriën waardoor bonen bederven ", zegt Melanie Marcus, een chef-kok en gediplomeerd diëtiste uit de regio Charlotte.
Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!