Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
De koelkast is uw bondgenoot als het gaat om het bewaren van ontdooide kip. Volgens voedselveiligheidsnormen kan kip kan veilig 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard blijven na het ontdooien. Zorg ervoor dat de temperatuur in uw koelkast altijd onder de 4°C blijft. Dit vertraagt de groei van bacteriën aanzienlijk.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar. In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Veilig ontdooien
Wil je restjes ontdooien? Als je restjes op een goede manier ontdooit, krijgen schadelijke bacteriën minder kans. Veilig ontdooien kan door de restjes de avond van tevoren in de koelkast te leggen, of door het te ontdooien in de magnetron. Verhit het goed en eet het meteen op.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Laat vlees daarom nooit ontdooien op kamertemperatuur.
Leg ze direct na het winkelen in de koelkast.
Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.
Kan ik bevroren kipfilet gebruiken voor deze One pot kippensoep? Ja, je kunt bevroren kipfilet gebruiken voor deze soep. Zorg ervoor dat je de kip grondig ontdooit voordat je hem aan de pot toevoegt en volg de juiste kooktijden om ervoor te zorgen dat de kip volledig gaar is.
Informatie. Terwijl voedsel ontdooit in de koelkast (40 °F of lager), blijft het veilig. Gebruik na het ontdooien gehakt, gevogelte en vis binnen een of twee extra dagen , en gebruik rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of kalfsvlees (gebraad, biefstuk of koteletten) binnen drie tot vijf dagen.
Vlees bewaren
Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen. Bereid vlees kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
De kern van de zaak
Je kunt ontdooide kip opnieuw invriezen, maar als je het in de magnetron of in koud water hebt laten ontdooien, moet je het eerst koken . Maar als je de kip in de koelkast hebt laten ontdooien, kun je het binnen twee dagen na het ontdooien weer rauw invriezen.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
In principe mag bevroren kip niet langer dan 2 uur buiten de koelkast blijven.
Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst. Ontdooi deze producten altijd in de koelkast bij maximaal 4°C en leg ze nooit opnieuw in de vriezer als ze langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen.
U maakt zich misschien zorgen over hoe lang het duurt om kip te ontdooien in de koelkast of hoe lang ontdooide kip in de koelkast houdbaar is, dit zijn terechte zorgen. Ontdooide kip blijft net zo lang houdbaar als kip die niet is ingevroren. Dat is 3-4 dagen als het al is gekookt en 1-2 dagen als het is ingevroren .
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft . Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken, zelfs als je het goed kookt.
Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast. Gebruik koud water: Als je minder tijd hebt, plaats dan het vlees in een waterdichte plastic zak en leg het in een bak met koud water of lauw water.