Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Bij buikkrampen en brandend maagzuur kun je het beste lichtverteerbare voedingsmiddelen eten. Witte rijst en wit brood hebben allebei een licht constiperend effect. Om je rijst wat op te fluffen kun je er gekookte groente in doen, of er wat appelmoes of wortelpurree doorheen mengen.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er bestaan geen voedingsmiddelen die bij alle mensen met pds klachten geven. Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.
Kool, broccoli, knoflook, ui en peulvruchten een opgeblazen gevoel bevorderen. Het geniet dus de voorkeur om deze te vermijden.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Vermijd volkorengranen, peulvruchten, noten, zaden, en rauwe groenten en fruit. Kies in plaats daarvan voor goed gekookte, gepureerde of geschilde versies. Pittige voedingsmiddelen: Pittig eten kan de symptomen verergeren en de ontsteking prikkelen.
Als je misselijk bent zijn bananen de ideale oplossing! Ze zijn namelijk makkelijk verteerbaar, waardoor ze niet zo zwaar op je maag liggen. Ook als je kampt met diarree kunnen bananen helpen: de pectine die je in bananen vindt zorgt ervoor dat je ontlasting harder wordt.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Wat stopt diarree? Diarree stopt als je veel vloeistoffen drinkt (water, bouillon, kamille, elektrolytensupplementen), cafeïne en alcohol vermijdt. Voeg geleidelijk halfvast voedsel en voedsel met weinig vezels toe terwijl uw stoelgang weer normaal wordt. Geef de voorkeur aan crackers, toast, eieren, rijst of kip.
Zoetstoffen: Vooral kunstmatige zoetstoffen kunnen bij een deel van de mensen darmklachten geven. Deze zitten vaak in light-dranken en kauwgom. Ui, knoflook, prei: Deze bevatten fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert. Tarwe: Dit bevat fructanen, waar een deel van de PDS-patiënten op reageert.
Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood) Drink 2 liter per dag: vooral water en thee.