Wanneer wortels zaaien? Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
Wanneer wortels planten
Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen. Deze worden in de nazomer en herfst geoogst. Korte wortels zijn minder kieskeurig dan lange wortels.
Het beste kun je de wortels zo lang mogelijk in de grond laten, totdat je ze echt gaat gebruiken. In de grond blijven ze het langste vers.
Wortelen : rijpe wortelen hebben een diameter van ongeveer 12 mm en komen meestal een beetje uit de grond. Als de wortels nog niet zichtbaar zijn, kan je de grond errond wat losmaken met een hark of riek. Controleer dan hun rijpheid. Normaal gezien worden wortels niet uitgegraven maar wel uit de grond getrokken.
In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 9 en 10 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste wortels klaar om te oogsten. Om te zien of het al zover is, veeg je aan de voet van het loof wat mix weg. De wortel moet minstens één centimeter doorsnede hebben. Of ze al groot genoeg zijn hangt echt af van het weer.
Hoe oogst ik worteltjes? Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
Zodra uw geschatte oogstdatum is aangebroken, controleert u de bovenkanten van de wortels van de wortels door ze voorzichtig uit de grond te tillen. Als ze boven het maaiveld uitsteken en ongeveer 3/4 - 1 inch in diameter zijn, zijn ze waarschijnlijk klaar om te oogsten.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem.
Het is belangrijk dat de bodem constant vochtig is. Vooral de eerste weken na het zaaien mogen de wortelzaden niet uitdrogen, anders kunnen ze niet goed ontkiemen. Geef je planten daarom voldoende water.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Controleer op rooting
Wortelen zal over het algemeen in 3-4 weken plaatsvinden, maar sommige planten hebben er langer over. Wanneer de wortels 1-2 inch of langer zijn, is de stek klaar om te worden verpot.
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Wortels zaaien in bak
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
De twee belangrijkste voedingsstoffen die uitstekende wortelgroei in planten ondersteunen, zijn fosfor en kalium . Deze twee ingrediënten zijn uiterst nuttig in elke meststofmix die een dikke, gezonde verzameling gloednieuwe wortels moet aanmoedigen, of bestaande systemen moet versterken en stimuleren.
Fosfor ondersteunt onder andere de wortelgroei en vruchtvorming , terwijl kalium de ziekteresistentie en de hardheid van planten ondersteunt. Fosfor en kalium zijn niet mobiel in de bodem en hebben nauw contact met plantenwortels nodig om te worden opgenomen.
Maar voor een moestuin en ook voor het gazon is het toch wel nodig dat de grond niet te zuur is en dus voldoende kalk bevat, want kalk maakt de grond minder zuur. Het is ook onmisbaar als bouwstof voor de planten en verbetert de structuur van de bodem.
Plant zaden op het grondoppervlak en bedek de zaden vervolgens met compost of fijn zand om de stand te helpen vestigen . Zorg voor een uniform en vochtig grondoppervlak om goede plantstanden te garanderen. Gezaaide wortels moeten 2-3 inch tussen de planten in de rij worden geplaatst met rijen 12-18 inch uit elkaar. Dichte aanplant vermindert de onkruiddruk.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
De kooktijd varieert van 10 tot 20 minuten. Het hangt af van de grootte van de stukjes wortel en de dikte van de wortel. Prik regelmatig met een vork in de wortel om te controleren of die al gaar is. De wortel moet zacht genoeg zijn om er met je vork in te kunnen prikken.
De bleke kleur is meestal het resultaat van warm weer of warme grondtemperaturen . De slechte vorming van wortels treedt meestal op wanneer de temperaturen boven de 85 graden uitkomen. Het is het beste om wortels te kweken in het vroege voorjaar of in de herfst nadat het warme weer voorbij is.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.