De bekendste manier van een ei scheiden is met de eierschaal zelf. Breek het ei boven een kommetje en verplaats de eidooier over en weer tussen de twee helften van de eierschaal, terwijl het eiwit in het kommetje eronder druipt. Ga door met het heen en weer verplaatsen van de eidooier tot al het eiwit gescheiden is.
Zorg dat je twee bakjes bij de hand hebt en breek voorzichtig de schaal van het ei, zodat je twee helften hebt. Bij het breken laat je het eiwit in een van de bakjes lopen. Houd de twee eierhelften boven datzelfde bakje en giet voorzichtig de dooier, het eigeel, van de ene helft naar de andere.
Een ei splitsen
Breek het ei boven één van de schaaltjes maar laat hem niet in de schaaltjes vallen. Je houdt de dooier in een van de twee halve eierschalen terwijl je het eiwit in het schaaltje laat vallen. Laat het eigeel tussen de beide eierschalen heen en weer glijden.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren.
Door de spitse kant naar beneden te zetten blijft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schaal aan komen te zitten. Hierdoor is het minder lang houdbaar. Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 195 eieren per persoon per jaar.
Breek het ei boven een kommetje en verplaats de eidooier over en weer tussen de twee helften van de eierschaal, terwijl het eiwit in het kommetje eronder druipt. Ga door met het heen en weer verplaatsen van de eidooier tot al het eiwit gescheiden is. Doe de dooier dan in een ander kommetje.
Doe de eieren in een pan met water. Kook op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren . Door het constante roeren blijft de dooier in het midden.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Keukenhack: eieren splitsen
In veel recepten gebruik je niet het hele ei: voor meringue heb je bijvoorbeeld alleen het eiwit nodig en voor mayonaise alleen de dooier. Eieren splits je het makkelijkst als ze koud zijn. Het eiwit en de dooier zijn dan wat steviger, waardoor ze minder snel mengen.
Een dubbeldooier kan ontstaat doordat er meerdere opeenvolgende eisprongen in korte tijd plaatsvinden. Dan zitten er twee dooiers in 1 ei. Vaak gebeurd dit bij jonge hennen als hun hormoonhuishouding nog niet zo stabiel is.
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Waar u eigeel voor kunt gebruiken:
Vloeibaar en gepasteuriseerd eigeel wordt gebruikt in sauzen, zoals de hollandaisesaus saus, de saus van pasta carbonara, en mayonaise.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren.
Gekookte eieren
Gekookte eieren bevatten geen vetten of oliën tijdens het kookproces, dus ze zijn een voedzame en handige bron van eiwitten. Bovendien helpt het koken van de dooier het risico op het oplopen van een Salmonella-infectie te verminderen. Gekookte eieren kunnen op zichzelf worden gegeten of als onderdeel van een uitgebalanceerde maaltijd of snack.
In feite worden eieren beschouwd als de perfecte bron van eiwitten , en dienen ze als standaard voor vergelijking met andere eiwitbronnen [8]. Volgens de USDA National Nutrient Database van 2018 bevat één groot ei 6,3 g eiwit verdeeld over de dooier en het eiwit (3,6 g in eiwit en 2,7 g in eidooier) [9 ...
Een eenvoudige oplossing is om de eierdoos gewoon ondersteboven te draaien wanneer u het water aanzet om te koken . Tegen de tijd dat het water kookt, zal de eidooier weer gecentreerd zijn en is het potentiële probleem opgelost.
Als je een ei goed schudt voordat je het kookt , blijft de dooier perfect in het midden zitten. Dit werkt zowel bij gekookte als gebakken eieren.
Voeg mayonaise, mosterd, relish en zout en peper , naar smaak, toe aan de dooiers en prak ze samen met een vork tot ze romig en glad zijn. Gebruik een grote stervormige tip en een hersluitbare plastic zak om het dooiermengsel terug in elk ei te spuiten, genoeg om de dooiergaten volledig te vullen. Bestrooi de bovenkanten met paprika.
Om te beginnen, breek je eieren in een grote kom. Deze methode werkt voor elk aantal eieren; je bent alleen beperkt door de grootte van je kom. Gebruik vervolgens schone handen om de dooiers uit de kom te "vissen", waarbij je elke dooier voorzichtig van onderen oppakt terwijl je de eiwitten terug laat druppelen door de gleuven tussen je vingers .
Het eigeel is een goede bron van de vitaminen A, D, B2, B12 en foliumzuur en van de mineralen ijzer, zink en selenium. Het eigeel brengt ook zo'n 200 mg cholesterol aan. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. We kunnen niet zonder.
Met een trechter
Breek een ei erboven en het eiwit stroomt weg door de opening, terwijl het eigeel achter blijft. Zit de dooier in de weg, houd de trechter dan schuin, om het eiwit de ruimte te geven. Bij hele verse eieren werkt dit soms wat minder goed, doordat het eiwit dan wat dikker kan zijn.