EERST BLANCHEREN! Wist je dat je (bijna) alle groenten kunt invriezen, mits je ze eerst blancheert? Blancheren houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna direct met ijskoud water afspoelt om het kookproces te onderbreken.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Overgebleven gekookte groenten kunnen, als ze zijn afgekoeld en bewaard in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken, hun kwaliteit tot 3-5 dagen behouden in de koelkast. Laat ze niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur liggen om te voorkomen dat ze bederven.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Als u restjes bewaart zoals bijgerechten of geroosterde groenten, laat de groenten dan volledig afkoelen en bewaar ze in een diepvriesbestendige container . Zip-top zakken werken ook goed om in te vriezen, omdat u de overtollige lucht er gemakkelijk uit kunt persen, wat vriesbrand kan minimaliseren.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
De meeste groenten kunnen worden ingevroren . Ik raad het niet aan, je groenten worden erg zompig als je ze ontdooit. Maak alleen wat je van plan bent te eten voor die ene maaltijd. Wat doe je in een roerbak?
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Om de roerbak met rundvlees te ontdooien, doe je het in een kom met koud water (nog in de verpakking) en laat je het ongeveer 10 minuten staan . Zet een gietijzeren pan of wok op hoog vuur. Voeg een beetje Beef Dripping of Ghee toe aan de pan en gooi de roerbak met rundvlees erin.
“ Roer ze even snel door met een beetje olie, breng ze op smaak met zout en sojasaus, doe ze in een bakje en vries ze in .” Op die manier zijn ze klaar voor gebruik de volgende keer dat u echt zin hebt in een roerbakgerecht – u hebt geen nieuwe zak nodig.
Je kunt roerbaknoedels tot 2 maanden invriezen . Bereid het gerecht volgens het recept en laat het ongeveer 1 uur volledig afkoelen. Verdeel de roerbaknoedels in verschillende porties en doe ze in een diepvrieszak. Dit maakt het makkelijker om te ontdooien wanneer je het gaat bereiden.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Andere geroosterde groenten zijn onder andere: wortels, selderij, champignons, venkel, zomerpompoen, rode biet en andere wortelgroenten. Deze geroosterde groenten zijn fantastisch in quiches, frittata's en ratatouille, of gemengd in soepen en sauzen. Ze blijven tot 3 maanden in de vriezer .
De meeste groenten zijn prima om in te vriezen na het koken, maar soms verandert de textuur. Ik kook van tevoren uien, wortels, selderij, pimento (paprika) pepers en champignons . Ik maak vaak een mix van deze groenten en vries het in, omdat het de basis is van veel lekkere gerechten. Maïs, erwten, okra en prei doen het ook goed.
Kleine bladeren kunnen in hun geheel worden ingevroren . Blancheer bladgroenten in kleine hoeveelheden: 4 kopjes verpakt bladgroenten per gallon kokend water. Begin met het tellen van de blancheertijd wanneer het water weer kookt. Als bladgroenten niet goed worden geblancheerd, verliezen ze snel hun verse smaak in bevroren opslag.
De instructies in dit recept zijn voor het voorbereiden en invriezen van ongekookte roerbak. Dat gezegd hebbende, je kunt het ook prima allemaal koken en dan invriezen .
Antwoord: Jazeker! Wij raden aan om de noedels apart te houden van de rest van het gerecht, zodat de textuur beter behouden blijft.
Je kunt bijna alle gekookte pasta invriezen , maar hoe je de noedels kookt kan een groot verschil maken als je ze wilt ontdooien. (Het is echt niet nodig om ongekookte pasta in te vriezen, omdat het meestal een houdbaarheid van een tot twee jaar heeft. Er zal waarschijnlijk geen schimmel of bacteriën in je voorraadkast groeien.)
Vanwege hun celstructuur breekt het invriezen het binnenste van de taugé af, dus bij het ontdooien zijn ze als pap . Koop wat mungboonzaden en kweek ze zelf, dan heb je er altijd zoveel als je nodig hebt. Je vindt leveranciers door een Google-zoekopdracht uit te voeren.
Een pasta ovenschotel of kip roerbakmaaltijd kan een geweldige lunch voor de volgende dag zijn, maar hoe lang duurt het voordat restjes onveilig worden om te eten? Over het algemeen geldt dat voedsel binnen twee tot drie dagen na het koken gegeten moet worden.
Diepvries groenten hoef je niet laten ontdooien voor het roerbakken. Je voegt ze bevroren en direct toe aan het wokgerecht. Tenminste zo doen wij het en dat werkt prima. Ontdooien van de groenten kan wel, daarmee voorkom je dat er te veel water in de pan komt.