Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Ons antwoord is klaar en duidelijk: appels bewaar je maar beter in de koelkast. Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
Elke appel is een levend organisme.
Omdat deze energie wordt verbruikt in een kelder of koelkast, veranderen de suiker-, zuur- en zetmeelgehaltes van het fruit . Op een gegeven moment zorgen deze processen ervoor dat het weefsel afbreekt, en het fruit melig of rubberachtig wordt, en uiteindelijk gaat rotten.
Wax wordt al sinds de jaren twintig gebruikt om producten te coaten en de versheid ervan te beschermen. De Food and Drug Administration heeft gecertificeerd dat was veilig is om te eten.
Dat komt omdat het fruit is bedekt met een laagje natuurlijke was die het beschermt tegen uitdroging en helpt voorkomen dat schimmels voet aan de grond krijgen. De was is een mengsel van wel vijftig verschillende verbindingen, waarvan de meeste vallen in de chemische categorie die bekend staat als esters.
Als je ze op het aanrecht bewaart, blijven ze zeker een week of twee goed. Zijn ze daarna nog niet op? Bewaar ze dan in de koelkast. Let er dan wel op dat je ze apart van andere groenten en fruit bewaart, want appels geven gassen af die zorgen dat je ander fruit sneller rijp is.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
De belangrijkste overweging bij het bewaren van appels is om ze koel te houden, hetzij in de koelkast of in een koele maar vochtige ruimte zoals een kelder of onverwarmde garage . Maar er zijn ook andere overwegingen: oogst uw appels met zorg en probeer de steel van de appel intact te houden, omdat dit kan helpen voorkomen dat het fruit gaat rotten.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol.
Opslag verlengen
Extra maatregelen zoals het individueel verpakken van appels in kranten of tissuepapier kunnen helpen om ze langer te bewaren, maar zullen een belemmering vormen voor regelmatige inspectie . Als er geen geschikte bewaarcondities beschikbaar zijn, kunnen kleine hoeveelheden appels in plastic zakken in de koelkast worden gedaan om ze een paar weken te bewaren.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Volgens de officiële spelling is alleen appel goed in een appel op iemand doen ('iemand iets dringend verzoeken'). Toch komt ook appèl vaak voor.
Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen. Je kunt deze plekjes er wel afsnijden; de rest van de appel is nog prima eetbaar! Is de appel slap of ruikt hij naar azijn? Dan is de appel niet meer goed.
Zelfs zonder de invloed van indringers of infecties draagt een appel bij aan zijn eigen bederf: de schil, die heel poreus is, stoot etheen uit, een gasvormige verbinding die het rijpingsproces op gang brengt, en de vrucht heeft er geen belang bij om te stoppen op het punt waar hij onze behoeften dient .
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Interne bruining wordt veroorzaakt door de oxidatie van fenolische verbindingen die optreedt wanneer cellen in appels beschadigd raken . Dit is vergelijkbaar met de bruiningsreactie die optreedt wanneer u een appel snijdt en het oppervlak aan lucht blootstelt.
Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven. Om te voorkomen dat de stukjes bruin worden, kan je de stukjes bijvoorbeeld husselen met kaneelpoeder.
Ademhaling van appels
Net als mensen. Ze nemen zuurstof (O2) op en scheiden koolstofdioxide (CO2) uit. Door hun (cel)ademhaling te vertragen, rijpen ze minder snel en kun je ze veel langer bewaren met behoud van voedingsstoffen. Door appels gekoeld (± 5°C) te bewaren ademen ze sowieso al minder snel.