pure chocolade heeft een bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend effect. Hiervoor moet je wel ongeveer een halve reep pure chocolade van 85% of hoger eten. Volgens studies vermindert slechts één stuk chocolade per dag (ongeveer 5 g) het risico op een hartaanval met 50%.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet
Om die reden staat het al lang bekend als een 'slecht' vet dat het 'slechte' cholesterol, LDL, verhoogt.
Ja, Lindt 90 Dark Chocolate is een goede keuze . Het bevat 90% cacao, wat talloze voordelen biedt voor het menselijk lichaam.
Volgens een rapport van Consumer Reports uit december 2022 bevatten bepaalde pure chocoladerepen, waaronder de Lindt-producten die in de rechtszaak worden genoemd, een zodanig hoog gehalte aan lood en cadmium dat het eten van slechts 28 gram per dag een volwassene op een consumptieniveau zou brengen dat de volksgezondheidsautoriteiten als 'schadelijk' zouden beschouwen.
Hoewel pure chocolade nuttige antioxidanten en mineralen bevat, bevat het doorgaans ook veel suiker en vet. Hierdoor is het een calorierijk voedingsmiddel.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën.
Een ounce of 2 per dag is meer dan genoeg om de gezondheidsvoordelen te krijgen . Chocoladerepen variëren in grootte en gewicht, dus controleer het etiket om te zien hoeveel ounces er in één portie zitten. En let op andere ingrediënten, zoals karamel, die extra suiker en vet kunnen toevoegen. Sommige pure chocoladerepen bevatten lood en cadmium.
Over het algemeen bevat 30 gram pure chocolade ongeveer 20 mg cafeïne , 30 gram melkchocolade bevat ongeveer 6 mg cafeïne en 30 gram witte chocolade bevat minder dan 2 mg cafeïne. Ter vergelijking: een gemiddelde kop koffie bevat ongeveer 80 - 155 mg.
Omdat cacao en cacaobonen veel gezondheidsvoordelen bieden, zullen chocoladerepen met hogere cacao- of cacaopercentages waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan die met lagere percentages. Het kiezen van repen met ten minste 70% cacao of cacao is een goed beginpunt.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Het bevat alle vitaminen die het lichaam nodig heeft (behalve vitamine C) en ongeveer 300 voedingsstoffen die gezond zijn voor het menselijk organisme. Dankzij de positieve bestanddelen van cacao, zoals theobromine, geven donkere chocolaatjes u na het eten ervan een zeker gevoel van geluk.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
* De dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. INGREDIËNTEN: Chocolade, cacaopoeder, cacaoboter, suiker, natuurlijke bourbonvanillebonen.
Pure chocolade is een van de vele voedingsmiddelen waarvan in klinische onderzoeken is aangetoond dat ze het cholesterol verlagen . Maar dat betekent niet dat u het bij elke maaltijd moet eten. Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als u serieus bent over het verlagen van uw cholesterol.
Bij hogere percentages heeft pure chocolade een bittere smaak en bevat het meer cafeïne.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Nou, deze getallen geven aan hoeveel cacaobonen er in de chocolade zitten. Het percentage getal geeft aan hoeveel cacao erin zit en hoe het zal smaken. Bijvoorbeeld, pure chocolade repen bevatten ergens tussen de 55% en 90% cacao, wat ze een ietwat bittere, maar nog steeds eetbare smaak geeft.