Bij sommige fruitsoorten zoals bij kersen, kiwi's en appels is de toename nog veel hoger. Bij de kiwi werd bijvoorbeeld in 2011 in 4 procent van de monsters schadelijke pesticiden aangetroffen, en in 2019 was dat bij 32 procent van de monsters.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
In de analyse had 65% van de kiwi's geen detecteerbare pesticideresten . Onder de kiwi's met resten werden tot zes verschillende pesticiden opgemerkt. Daarentegen hadden aardbeien — die de eerste plaats in de Dirty Dozen innemen — resten van 10 verschillende pesticiden (4, 6).
Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig. Onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien leveren weinig gevaar op voor hormoonverstoring.
Avocado's en suikermaïs waren de schoonste producten: minder dan 2 procent van de monsters van elk product vertoonde detecteerbare pesticiden.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Alle vers fruit is gezond.
Pitvruchten: appel, peer … Steenvruchten: kers, perzik, nectarine, abrikoos, pruim … Zachte vruchten: bes, druif, framboos, aardbei, bosbes … Exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango …
Bij sommige fruitsoorten zoals bij kersen, kiwi's en appels is de toename nog veel hoger. Bij de kiwi werd bijvoorbeeld in 2011 in 4 procent van de monsters schadelijke pesticiden aangetroffen, en in 2019 was dat bij 32 procent van de monsters. Dat is een stijging van 397 procent.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Personen die worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen lopen risico op tal van ernstige chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten, ademhalingsstoornissen en neurologische aandoeningen, evenals ontwikkelingsachterstand bij kinderen.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de aardbeien op nummer één. Gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika's, kersen, perziken, peren, bleekselderij en tomaten. Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Kiwi's zijn gezond en veilig voor de meeste mensen . Sommigen hebben echter een specifieke allergie voor kiwi of ervaren het "latex-fruitsyndroom", waarbij mensen met een latexallergie ook kunnen reageren op voedingsmiddelen die vergelijkbare eiwitten delen met latex, waaronder fruitsoorten zoals avocado's, bananen en kiwi's.
Kiwi's zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
En groenten en fruit met heel weinig pesticiden? Dat zijn avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges, maar ook wortels en witlof. Daarvoor geldt dat het risico op bederf een stuk kleiner is.