Door het klaren van boter verwijder je niet alleen de eiwitten en het vocht waardoor je geen gespetter meer in de pan hebt, maar ook de lactose. Daarom is ghee geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Je kunt ghee kopen in de (natuur)winkel, maar je kunt de boter ook gemakkelijk zelf klaren.
Chefs zweren erbij, maar voor de meesten onder ons blijft boter gewoon boter, toch? Maar boter klaren loont, want daardoor krijg je een zuiverdere vloeistof met een aantal extra voordelen. Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt. Dat is een positieve eigenschap, want verbrande boter is niet goed voor de gezondheid.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over . Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Samenvattend kunnen we stellen dat het doel van het klaren van boter is om de melkbestanddelen en het water te verwijderen , wat resulteert in helder, puur botervet met een hoger rookpunt en een langere houdbaarheid.
Als je geklaarde boter maakt, schep je melkbestanddelen van de bovenkant van de gesmolten boter en laat je het vrijgekomen water op de bodem van de pan achter. Het spul in het midden, het vloeibare goud, is 100% puur botervet.
Geklaarde boter kan veel hogere temperaturen aan dan standaard roomboter. Daarom is dit vet heel erg geschikt om in te bakken.
Gewone boter heeft een rookpunt tussen 300°F en 350°F, terwijl geklaarde boter een rookpunt heeft van ongeveer 450°F . Dit maakt geklaarde boter net zo makkelijk te gebruiken bij sauteren of andere toepassingen met hogere temperaturen als een olie met een hoog rookpunt.
Ghee is een soort geklaarde boter die populair is in de Midden-Oosterse en Indiase keuken, gemaakt door boter te verhitten om water en melkbestanddelen te verwijderen. Hoewel het steeds meer erkenning krijgt voor zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, moet je het nog steeds met mate eten vanwege het hoge vetgehalte , wat kan leiden tot hartziekten en gewichtstoename.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is ghee? Ghee, ook wel bekend als Indiase geklaarde boter, is een type boter dat ontdaan is van water en melkbestanddelen door middel van een verhittingsproces. Dit resulteert in een pure botervet met een rijke, nootachtige smaak en een hoog rookpunt, wat het ideaal maakt voor koken en bakken.
Zodra het koken is gestopt, giet je de boter door een met kaasdoek beklede zeef of door een koffiefilter in een hittebestendige container om de bruine melkbestanddelen te verwijderen. Laat afkoelen, doe het dan in een afgesloten container en bewaar het in de koelkast tot het klaar is voor gebruik. Geklaarde boter moet minstens 6 maanden in de koelkast bewaard worden.
Voordelen van geklaarde boter
Dat klopt, maar ook geklaarde boter kent een aantal voordelen. Geklaarde boter kan beter tegen verhitting op hogere temperaturen waardoor je er veel beter in kan bakken zonder dat de boter verbrandt. Geklaarde boter kun je veel langer en beter bewaren.
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van geklaarde boter boven gewone boter bij het bakken. Ten eerste heeft geklaarde boter een hoger rookpunt dan gewone boter, waardoor het ideaal is om te bakken op hogere temperaturen . Dit komt doordat de melkbestanddelen en het watergehalte zijn verwijderd, waardoor het minder snel verbrandt.
De bovenste laag is een wit schuim of lobbig (de wei-eiwitten ) en moet met een lepel worden afgeschept. De melkbestanddelen zakken naar de bodem van de pan en vormen een melkachtige laag sediment. Wat er in het midden overblijft, is een zuivere goudgele vloeistof die geklaarde boter wordt genoemd.
Smelt boter in een pan van 1 liter op laag vuur, zonder te roeren, 10-15 minuten of tot het gesmolten is en de vaste stoffen zich van het vet scheiden. Haal van het vuur; laat 5 minuten staan. Schep het schuim eraf. Giet langzaam de heldere gele vloeistof eraf, waarbij de rest van de melkbestanddelen die zich op de bodem van de pan hebben afgezet, achterblijft.
Schep het resterende gouden botervet in een schaal en gebruik het om zeevruchten in te dippen, groenten te sauteren of een saus te maken . Je kunt het ook in een luchtdichte container bewaren gedurende 6 maanden tot een jaar zonder koeling.
Bewaar de geklaarde boter in een afgesloten bakje in de koelkast of vriezer .
Om 1 kopje geklaarde boter te maken, heb je 1¼ kopje ongezouten boter nodig. Je verliest ongeveer 25 procent van het totale volume van de oorspronkelijke boter bij het klaren.
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
Het klaren van de boter — wat betekent dat je water en vaste melkproteïnen extraheert — voordat je het met cannabis infuseert , geeft je cannaboter een stabieler, veelzijdiger en kwalitatief beter eindresultaat . THC-geklaarde boter kan maandenlang in de koelkast bewaard worden.