Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking.
Misschien vraag je je weleens af: is biologisch bij een supermarkt als Jumbo, Albert Heijn of Lidl eigenlijk wel écht biologisch? Het antwoord: Ja! Als het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje) op een product staat, is het gegarandeerd biologisch.
Albert Heijn heeft het grootste marktaandeel in supermarktland en verkoopt dus ook de meeste biologische producten: zo'n 60 procent van het totaal in Nederland (natuurwinkels en biosupermarkten uitgezonderd).
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Ja, omdat biologische producten die USDA- of EU-gecertificeerd zijn, voldoen aan bepaalde normen tijdens de productie .
De belangrijkste verschil tussen biologische en niet-biologische groenten is dat biologische groenten niet bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen en er in het proces van de teelt geen industriële meststoffen worden gebruikt.
Biologisch vandaag, beter voor morgen
Kook met biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Dat betekent geen kunstmest en/of niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen én geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen. Je herkent ze aan het groene Bio-blaadje.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Er worden soms verschillen in samenstelling gemeten tussen biologische en gangbare producten, maar een gezondheidseffect is daarvan niet te verwachten.
Biologisch is een wettelijk beschermde term. Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk.
Alle producten zijn voorzien van het Europees Biologisch keurmerk. Dit is te herkennen aan het groene blaadje. Daarnaast voeren we nog verschillende andere keurmerken, waaronder EKO, Demeter of Fairtrade. Alle keurmerken die je tegen komt op de producten in ons assortiment vind je hier.
Onze producten zijn niet alleen biologisch geproduceerd, ze zijn ook lekker van smaak en goed betaalbaar .
Zoek naar het woord "biologisch" op groenten of fruit, of op het bord boven de biologische productendisplay . Het woord "biologisch" kan ook voorkomen op verpakkingen van vlees, pakken melk of eieren, kaas en andere voedingsmiddelen met één ingrediënt. Voedingsmiddelen met het label "100 procent biologisch" mogen alleen biologische ingrediënten bevatten.
De uitverkorenen voor het onderzoek waren supermarktketens Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Plus en Lidl. Die laatste ken je natuurlijk van 'beste supermarkt in groente en fruit', maar in dit onderzoek scoort de prijsvechter heel anders! Want wat bleek: biologisch is bij Lidl niet zo logisch!
Je kunt wel zeggen dat je met biologisch in elk geval minder schadelijke stoffen en gif binnenkrijgt. Onderzoek* naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologisch eten = minder chemicaliën
Gemiddeld wat er meetbaar zo'n 6 tot 7 keer minder van in het bloed. Het verschil bleek vooral groot bij de kinderen. Het goede nieuws is dat we chemicaliën in ons lichaam dus kunnen mijden door biologisch te eten!
Biologisch scoort beter
Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot. Bestrijdingsmiddelen, doden niet alleen de plaag, maar ook soorten in de omgeving. Door veel inzet van deze middelen daalt de bodemkwaliteit en de biodiversiteit.
Zijn er nadelen aan het kopen van biologisch? Een veelvoorkomende zorg met betrekking tot biologisch voedsel is de prijs . Biologische voedingsmiddelen kosten vaak meer dan vergelijkbare voedingsmiddelen die met behulp van gebruikelijke (conventionele) methoden worden verbouwd. Hogere prijzen zijn deels te wijten aan duurdere manieren van landbouw.
Een beter leven voor de kip
De AH Excellent scharrelkip is een sterk en langzaam groeiend ras dat met liefde wordt groot gebracht door boeren in het Franse 'Pays de Loire'. De AH Biologische kippen kunnen minimaal 8 uur per dag naar buiten en krijgen 100% biologische voeding.
Duurzame productie in Nederland
Zo zijn al onze ongesneden groente en fruit van Nederlandse bodem On the Way to PlanetProof of biologisch gecertificeerd. Met deze keurmerken dragen wij bij aan het bevorderen van de biodiversiteit binnen de landbouw. Sinds 2022 zijn al onze filialen biologisch gecertificeerd.
Biopasta en -groenten
De meest populaire biologische eigenmerkproducten bij Albert Heijn zijn bananen, gember en komkommer. De regio's Flevoland en Limburg kennen de sterkste toename in de verkoop van biologische producten.
Is biologisch voedsel voedzamer dan gewoon voedsel? Biologische voedingsmiddelen zijn niet per se gezonder, in termen van voedingsstoffen . U krijgt nog steeds dezelfde voordelen van conventioneel geteelde voedingsmiddelen als van biologische voedingsmiddelen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Biologisch kopen betekent ook niet per se dat je pesticiden moet vermijden, aangezien biologische telers pesticiden kunnen gebruiken die zijn afgeleid van natuurlijke stoffen . Consumenten kunnen zelfs een deel van de schuld dragen voor het gebruik van pesticiden, aldus Pritts.