Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
Soms kan de paarse kleur in de botten het vlees dat ze raakt verkleuren, hoewel het vlees veilig is gegaard kan dit roze blijven. Soms komt de roze kleur van stikstofmonoxide (NO) en koolstofmonoxide (CO) van de grill.
De kern van de zaak
Verse rauwe kip is meestal lichtroze van kleur met witte stukjes vet, heeft weinig tot geen geur en is zacht en vochtig. Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur, zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is.
U kunt zien dat kip bedorven is als de kleur vervaagt, als het zuur of zuur gaat ruiken of als het slijmerig is geworden .
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat vlees of gevogelte donker wordt, een onaangename geur ontwikkelt en slijmerig wordt door de hoge bacteriegetallen . Vlees met deze kenmerken mag niet worden gebruikt. Om bederf van voedsel te voorkomen, moet voedsel worden bewaard bij veilige temperaturen.
Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina.
Het antwoord is verrassend eenvoudig, maar essentieel. Rauwe kip kan buiten een koelkast – op een koele plek – slechts voor een korte tijd veilig bewaard blijven, meestal niet langer dan twee uur. In warmer weer, boven 32 graden Celsius, krimpt deze tijdspanne zelfs tot slechts één uur.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
Sommige kleurveranderingen zijn normaal voor rauwe kip. Maar vervagen naar grijs, of donkerder worden van sommige vlekken, duiden op bederf. Houtachtige witte vlekken op rauwe kip die is ingevroren en ontdooid, zijn tekenen van vriesbrand. In dit geval is het veilig om te eten, maar voor de beste smaak, snijdt u de witte delen weg en gooit u ze weg .
Bewaar een deel in een luchtdichte verpakking in de koelkast en eet het de komende twee tot vier dagen op. De rest vries je in in bakjes voor één persoon of in diepvrieszakjes. Zorg dat er zoveel mogelijk lucht uit is.
Mocht de kip een beetje raar ruiken, wees dan niet meteen gealarmeerd. Was 'm gewoon goed af. Als de geur dan weg is en je de kip vervolgens goed doorbakt moet het in orde zijn.
Hoe herken je ouderdom bij kippen? Ouderdom bij kippen is vaak goed te herkennen. Hennen zullen bijvoorbeeld steeds minder eieren gaan leggen en hanen zullen bovendien de interesse in de hennen gaan verliezen. Daarnaast kunnen de eieren groter uitvallen dan wanneer jouw kippen nog jong waren.
De “ten minste houdbaar tot” datum vertelt u wanneer het voedsel onveilig wordt om te eten. U mag het voedsel niet meer eten nadat deze datum is verstreken . De ten minste houdbaar tot datum is alleen geldig zolang het voedsel op de juiste manier wordt bewaard en de verpakking verzegeld is. Bijvoorbeeld, gekookt vlees moet in een koelkast worden bewaard bij 5° Celsius of lager.
Hoe ziet een zieke kip eruit? Een zieke kip vertoont afwijkend gedrag. Zieke kippen zonderen zich af en scharrelen minder. Vaak zie je dat het verenkleed ook niet meer goed onderhouden wordt.
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
De truc is simpel. Wanneer, je de kip aansnijd, zal er wat vocht ontsnappen uit het kippenvlees. Het is belangrijk dat het vocht uit het vlees helder ziet. Is het vocht nog wat roze of rood van kleur, braad of bak de kip dan nog wat langer om veilig te kunnen eten.