Prijsvergelijking. Het is opvallend voordeliger om groenten en fruit uit de diepvries te kopen. Gemiddeld zijn diepvriesgroenten 55% goedkoper dan hun verse tegenhangers.
En aangezien bevroren producten vaak minder kostbaar zijn dan verse , is het de moeite waard om te overwegen. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn bevroren groenten en fruit vaak net zo, of zelfs meer, voedzaam dan hun verse tegenhangers.
Diepvriesgroenten zijn doorgaans goedkoper dan hun verse alternatieven . Naast de lagere kosten kunnen diepvriesgroenten ook meer porties bevatten dan de verse optie. Hierdoor krijgt u meer voor uw geld.
IQF ingevroren: de roosjes zitten niet aan elkaar vast gevroren, u kunt pakken wat u nodig heeft. Geen extra toevoegingen: E-nummers, smaakversterkers, water etc. Lekker: de knapperige en frisse smaak van broccoli past perfect bij elke maaltijd.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Diepvriesproducten kunnen dat doel makkelijker bereiken. Het vereist geen wassen of snijden , en, zoals iedereen die ooit in een groentelade heeft gegrepen om een verdorde broccoli of een pak slappe wortels te vinden kan bevestigen, is de kans kleiner dat ze bederven voordat je ze kunt gebruiken.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Consumentenprijs. In het winkelschap liggen de prijzen tussen € 1,98 en € 2,78 per kilo. Jumbo hanteert de laagste prijs met broccoli in de aanbieding, AH heeft de hoogste prijs. Bijna alle overige supermarkten rekenen € 2,38 per kilo.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
De nationale gemiddelde prijs voor een pond broccoli is $ 1,97 in augustus. Dit vertegenwoordigt een MoM-daling van 4% in restaurantbroccoliprijzen - voor het eerst sinds mei 2022 onder de $ 2 per pond. Gemiddeld bevat een pond broccoli vier porties.
Dus, een of beide van deze groenten kunnen worden opgenomen in een gezond dieet. U kunt de ene boven de andere kiezen op basis van de beschikbaarheid van deze verse groenten in uw omgeving. Op de meeste plaatsen is broccoli duurder dan bloemkool . Dus u kunt ervoor kiezen om de laatste vaker te eten als het in uw budget past.
Het vitaminegehalte van bevroren fruit en groente is over het algemeen gelijk aan (en in sommige gevallen blijven de vitaminen zelfs beter behouden dan) hun verse tegenhangers , terwijl het mineraalgehalte over het algemeen hetzelfde blijft als in verse producten.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Seizoensgroenten- en fruit zorgen voor variatie
De ene soort brengt wat meer bèta-caroteen aan en de andere wat meer vitamine C. In de lente verschijnen de eerste jonge groenten in de winkelrekken. Het is het seizoen van de zogenaamde primeurgroenten. Jonge asperges, worteltjes, spinazie en sla kleuren dan ons bord.
De stijgende prijzen zijn volgens hem al wel in het buitenland te merken. ,,Er is daar veel vraag met relatief weinig aanbod. In Engeland zijn er misoogsten geweest vanwege een watertekort, als gevolg van de lang aanhoudende hitte.
In het winkelschap
Broccoli kost bij AH € 2,70 per kilo, bij Plus € 2,18 en bij Jumbo € 2,58. Over het hele jaar gezien is broccoli in 2002 aanmerkelijk duurder dan in 2021.
Reken op 250 tot 350 gram broccoli per persoon.
Wat is goedkoper, vers, ingevroren of ingeblikt? Ingevroren en ingeblikte groenten en fruit zijn over het algemeen goedkoper dan hun 'verse' equivalenten, omdat er minder afval is om ze van het veld naar het bord te krijgen , zegt Niranjan.
Bevroren bessen zijn ook ongeveer de helft goedkoper dan de verse varianten , die vaak dagenlang in de opslag of op de schappen van de supermarkt liggen. Dus de volgende keer dat u een smoothie, een kom ontbijtgranen of een gebakken lekkernij maakt, gooi er dan een paar bessen uit uw bevroren voorraad in om uw inname van antioxidanten te verhogen.
Wokken met diepvriesgroenten is zeker en vast niet ideaal. Door het vocht dat de groenten opnemen wanneer ze ingevroren worden zal je niet snel het knapperige resultaat krijgen en de kans dat je spatten op je krijgt is zeer groot. Dus wokken met verse groenten is de boodschap!
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
Broccoli kun je ook invriezen.