Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voor korte opslag kunt u ze het beste koel en droog bewaren. Voor langdurige opslag kunnen dadels het beste in koeling bewaard worden op twee tot vier graden Celsius. Tot enkele jaren geleden waren er buiten de landen van herkomst alleen geconfijte dadels verkrijgbaar, maar nu worden ook verse dadels geëxporteerd.
Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden wel steeds iets minder lekker.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Hoewel beide soorten de vrucht zijn van de dadelpalm en gedijen in warme klimaten, maken hun verschillen in grootte, textuur en zoetheid ze geschikt voor verschillende culinaire toepassingen. Medjool dadels, vaak aangeduid als de "koning der dadels", zijn groter en hebben een karamelachtige smaak , waardoor ze een heerlijke, natuurlijke zoetstof zijn.
Als de buitenkant gebarsten en schilferig is en de binnenkant extreem droog (met draderige vezels), is de kans groot dat je dadels over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. Net als bananen kun je deze dadels nog steeds gebruiken om te bakken door ze te blenden of te verkleinen, maar ze zijn op dit moment misschien niet de beste snacks op zichzelf.
Daarom eten veel moslims een oneven aantal dadels en drinken zij een glas melk om het vasten te breken, omdat zij precies zoals de profeet Mohammed willen leven. Bovendien staat een oneven aantal dadels voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Ook daarom wordt hieraan vastgehouden.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Gezonde kant
Ze brengen je spijsverteringskanaal in balans. Ook kunnen dadels helpen bij het verlagen van je cholesterol, bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van je lever. De aanwezige hoeveelheid magnesium helpt bij het verlichten van pijn en zwellingen.
Medjoul dadels bevatten ongeveer 66 calorieën per stuk. Ze zijn een goede bron van vezels en bevatten een ruime hoeveelheid van de mineralen kalium en koper. Wel bevatten de dadels ook redelijk veel suiker. Door met mate te genieten van de dadels, zorg je ervoor dat je niet te veel suiker binnenkrijgt.
Hoe bewaar ik het dadelbrood en hoe lang is het houdbaar? Als u het dadelbrood op een koele en droge plaats bewaart, is het onmiddellijk na de productie ten minste zeven maanden houdbaar.
Dadels zijn rijk aan antioxidanten, waarvan tannines de belangrijkste zijn. Deze tannines voorkomen celschade en beschermen tegen ontstekingen. Sterker nog, dadels eten op een lege maag staat erom bekend darmwormen te doden .
Ook lekker: dadels in de blender mixen met je favoriete smoothie voor een extra karamelachtige, zoete smaak. Of vul wat dadels met een beetje pindakaas, dip ze in chocolade, sprenkel wat zout erover en laat ze hard worden in de vriezer.
Boordevol vitamines en mineralen
Deze hebben een hoog percentage eiwitten en bevatten ook vitaminen zoals A, B1, B2 en B8. Verder zitten ook deze dadels vol ijzer en magnesium. Precies de mineralen waar je als zwangere extra behoefte aan hebt. Ook staan dadels bekend om hun vezels.
Je mag er ook meer eten, maar volgens de traditie moet dat altijd een oneven aantal zijn. Dat is zo omdat de profeet Mohammed dat ook deed. Moslims proberen altijd op dezelfde manier te leven als Mohammed. Eén, drie of vijf dadels zullen dus de gewoonte zijn, maar nooit twee of vier.
Zowel de verse als gedroogde staan in de Schijf van Vijf. In de vrucht zitten veel vezels en kalium. De verse variant bevat ook nog eens vitamine C. Wel is het advies om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren. Daardoor smaken ze misschien minder goed, maar ze zijn wel nog steeds eetbaar.
Uiterste verkoopdatum: verwijst naar de laatste dag dat een winkelier een product te koop mag aanbieden; doorgaans is een voedingsmiddel 10 dagen na de uiterste verkoopdatum veilig om te eten als het op de juiste manier wordt gekoeld . Uiterste gebruiksdatum: verwijst naar de laatste dag dat een product zijn optimale versheid, smaak en textuur behoudt.
Zelf gefermenteerde dadels met weinig suiker maken is makkelijk, leuk en een geweldige manier om een darmondersteunend voedingsmiddel toe te voegen aan het dieet van uw gezin. Gefermenteerde dadels zijn een koolhydraatarm, probiotisch, mineraalrijk levend voedingsmiddel (dat uw gevoelige tanden niet zal schaden als u ervan snoept).
Chinese Rode Gedroogde Dadels | koop tegen een lage prijs
Waarom zijn Medjool dadels zoveel duurder dan andere soorten dadels? Zoals bij veel andere soorten luxe is de productie van Medjool dadels een moeilijke en arbeidsintensieve operatie , en daarom zijn ze zo duur.
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Het lijdt geen twijfel dat Deglet Noor dadels geliefd zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. Vanwege het lagere vochtgehalte is het de favoriete dadelsoort om te gebruiken bij het koken en bakken! In tegenstelling tot Medjool dadels, is de Deglet Noor in staat om zijn consistentie te behouden tijdens het hele bak- en kookproces.