Met name de donkerste variant, pure chocola, wordt steeds populairder. En daar gaat veel meer cacao in dan in melkchocolade (vaak wel 70 procent tegenover zo'n 10 procent). Door veel vraag en weinig aanbod gaan de cacaoprijzen enorm omhoog.
Chocolade is een zeer geliefde en bekende lekkernij. Je kunt het krijgen in de soorten puur, melk en wit. Melkchocolade is van deze drie soorten het meest populair.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.
Gemiddeld eten de Nederlanders per jaar zo'n 4,5 kilo chocolade per persoon. We consumeren chocolade in allerlei vormen, daarbij hebben we een voorkeur voor donkere chocolade. Van alle geconsumeerde chocolade in Nederland is namelijk 30,4% puur.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
De exponentiële toename van de vraag naar pure chocolade wordt toegeschreven aan de groeiende erkenning ervan als een van de populaire, gezondere alternatieven voor gewone chocolade .
Zwitserland heeft de reputatie de meeste chocolade per hoofd van de bevolking te consumeren.
Ongeveer 46% van de mannen van 55 jaar en ouder en 48% van de vrouwen boven de 55 jaar geeft de voorkeur aan pure chocolade , gevolgd door 38% van de mannen die de voorkeur geeft aan melk en 40% van de vrouwen die ook de voorkeur geeft aan melk.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
Met zijn lichtbruine kleur, romige textuur en zoete smaak wordt melkchocolade algemeen beschouwd als de populairste soort chocolade.
De aantrekkingskracht ligt in de gladde textuur en klassieke smaak. De populariteit van pure chocolade neemt toe vanwege de gezondheidsvoordelen en rijke smaken. Witte chocolade is minder populair , slechts 11% van de Amerikanen geeft de voorkeur aan witte chocolade.
Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat lood en cadmium op verschillende manieren in pure chocolade terecht kunnen komen. Cadmium komt voornamelijk binnen via de cacaoplant, die het uit de grond opneemt, terwijl lood op verschillende punten in het productieproces kan worden geïntroduceerd, waaronder het oogsten, drogen en fermenteren van de cacaoboon .
Dat percentage springt omhoog in de leeftijdscategorie van 55 jaar en ouder , naar 46% voor mannen en 48% voor vrouwen, en 73% van alle respondenten zei dat ze weten dat pure chocolade beter is voor hun gezondheid. Het hogere gehalte aan cacaoflavonoïden in pure chocolade zou een gunstig effect hebben op de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen. De bittere smaak van pure chocolade is ook goed te combineren met citrusvruchten.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels betekent ook een betere spijsvertering en minder constipatie .
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!