Je lichaam wil dat je bloedsuikerspiegel sneller stijgt en dat zorgt ervoor dat je zin krijgt in iets zoets. Zeker wanneer het avondeten vooral uit vet en/of eiwitten bestaat, duurt het wel even voor je lichaam daar energie uit heeft gehaald.
Wanneer je slaapt, komt je lichaam tot rust en heeft het tijd om zich te herstellen. Deze tijd gebruikt je lichaam ook om de stress en honger hormonen weer wat te verlagen. Een tekort aan slaap verhoogt de bekende ghreline (hongerhormoon) productie en zorgt dus voor meer honger.
Eet iets warms of iets lichts
Mocht u toch trek krijgen en graag iets willen eten voor het slapen, dan kunt u het beste iets warms of iets lichts eten. Denk aan een kleine portie yoghurt, een glas warme melk of dadels. Zo kunt u ontspannen mét een gevulde maag gaan slapen, zonder dat het zwaar op de maag ligt.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
…een kleine portie toch net zo goed afrekent met trek als een grote portie? Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
" Meestal wordt hongergevoel 's nachts veroorzaakt door een late bedtijd of een onderliggend slaapprobleem ," zei Brilling. "We raden zeven tot acht uur slaap per nacht aan. Veel volwassenen lijden aan een soort slaapstoornis, zoals slapeloosheid of slaapapneu. Nachtelijk wakker worden wordt vaak 'behandeld' met voedsel."
Uit onderzoek is gebleken dat laat op de avond eten kan leiden tot verhoogde ghreline-niveaus en verlaagde leptine-niveaus , wat resulteert in een verhoogde honger en hunkering, zelfs wanneer het lichaam geen extra voeding nodig heeft.
Ghreline geeft aan wanneer je brandstof nodig hebt; je krijgt een honger gevoel. Leptine laat je weten wanneer je voldoende hebt; je voelt je verzadigd. Door een verstoorde nachtrust wordt meer Ghreline geproduceerd en minder Leptine. Dit is de oorzaak dat je 's avonds die zak chips opentrekt en helemaal leeg eet.
Maar ook met een hongergevoel naar bed gaan, komt de slaapkwaliteit niet ten goede en kan er voor zorgen dat je slechter inslaapt, waarschuwen beide experts. De richtlijn is om twee tot drie uur voor het slapengaan je laatste grote maaltijd te nuttigen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen.
Voedingsmiddelen met de stof tryptofaan geven een plezierig en slaperig gevoel en zijn dus goede opties om 's avonds bij trek nog te eten. Het zit onder andere in dadels, melk, tonijn, notenpasta, kalkoen, avocado, banaan en yoghurt.
In sommige gevallen kan aanhoudende honger een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening zoals hyperthyreoïdie, diabetes of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Honger in de avond heeft meestal te maken met te weinig voedzaam eten overdag, verveling of emoties. Onderzoek jouw triggers en pak de oorzaak aan! En heb je toch zin in een late night snack? Ga dan voor een gezonde, caloriearme optie.
Late eters eten vaak meer
Eén verklaring voor het verband tussen 's avonds eten en gewichtstoename is de neiging van late eters om over het algemeen meer calorieën te eten . Ongeacht de timing, zal het eten van meer calorieën dan je nodig hebt leiden tot gewichtstoename.
Niet hongerig zijn als je wakker wordt, zou wijzen op te veel stress in het lichaam en een verstoorde bloedsuikerspiegel. Ook voor vrouwen zal niet eten 's morgens hun hormonen uit balans brengen. Hope raadt haar volgers dus aan om te eten wanneer je wakker wordt.
U kunt hongerig in slaap vallen als u opzettelijk calorieën vermindert om af te vallen . Zorg ervoor dat u een uitgebalanceerd dieet aanhoudt, zelfs als u een restrictiever dieet volgt, zoals een keto- of veganistisch dieet. Dit zorgt ervoor dat uw honger 's nachts geen reden tot zorg is.
Eindeloos snacken 's avonds kan het gevolg zijn van een aantal factoren, waaronder te weinig eten overdag of eten uit verveling, stress, boosheid of verdriet . Bij sommigen kan er ook sprake zijn van een hormonale disbalans die een ernstige toename van de eetlust veroorzaakt.
Honger voor het slapengaan kan een indicatie zijn dat u overdag niet genoeg eet . Als gevolg hiervan probeert uw lichaam mogelijk te compenseren vlak voor het slapengaan door extra energie op te nemen om in te halen wat het eerder heeft gemist.
Het gewicht van de gemiddelde persoon zal gedurende de dag tussen de 1-2 kg schommelen, waardoor gewichtsschommelingen volkomen normaal zijn. Dus als u merkt dat uw gewicht 's nachts met 2 kg is veranderd, betekent dit niet per se dat u 2 kg vet bent aangekomen .
Nacht. “Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.
Conclusie. Door weinig te eten verlies je gewicht en daalt je ruststofwisseling. Voor het grootste deel komt dat door gewichtsverlies en een veranderde lichaamssamenstelling. Voor een klein deel kan het toegeschreven worden aan de spaarstand.