Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg.
De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Je kunt een deel van de pure chocolade vervangen door een equivalente hoeveelheid melkchocolade als je dat wilt . Het zal niet minder rijk worden, maar het zal de intensiteit van de smaak en kleur verminderen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
Om gewichtstoename te voorkomen , mag u niet meer dan 50 gram pure chocolade per dag consumeren . Een dieet met veel flavonoïden, zoals chocolade, kan helpen celschade te verminderen, wat vaak in verband wordt gebracht met veel ziekten. Flavonoïden, zoals epicatechine, worden verantwoordelijk geacht voor de kankerbestrijdende eigenschappen.
Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.