Cacao een gezonde smaakmaker Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt. Verhitting zorgt er namelijk voor dat veel goede voedingsstoffen verloren gaan. Wil je een stuk chocolade als tussendoortje eten? Dan is het verstandig om een reep met 85% cacao of meer te nemen.
Cacaopoeder is erg gezond, zelfs gezonder dan chocolade! Kies wel voor de rauwe cacaopoeder of cacaonibs. Deze zijn minder bewerkt, waardoor het veel meer voedingsstoffen bevat. Rauwe cacaopoeder is wel altijd de beste keuze.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Als je cacaopoeder wilt gebruiken om vet te verbranden, zorg er dan voor dat je een biologisch merk van goede kwaliteit koopt, dat geen suiker bevat. Je kunt de cacaopoeder in kleine hoeveelheden toevoegen aan je warme glas melk of je kom havermout in de ochtend .
Voor cadmium lijkt het erop dat de cacaoplant het uit de grond opneemt . Lood kan echter na de oogst op de cacaobonen worden afgezet, mogelijk door stof en grond als bonen buiten drogen. Deze metalen worden beide aangetroffen in de vaste cacaobestanddelen, die samen met cacaoboter cacao vormen.
Alkali-verwerkte cacao, beter bekend als dutched cacao, is niet zo gezond als gewone cacaopoeder . Dutched cacao kan slechts de helft van de fytonutriënten van gewone cacao bevatten, maar dat betekent gewoon dat je twee keer zoveel moet gebruiken om een rijke, chocoladeachtige smaak te krijgen.
Denk na over het smaakprofiel dat u wilt bereiken in uw gebakken goederen . Als u op zoek bent naar een intense chocoladepunch, kies dan voor ongezoete cacaopoeder. Voor een zachtere chocoladesmaak, kies dan voor in Nederland verwerkte cacao. Natuurlijke cacaopoeder zit er tussenin met zijn uitgebalanceerde zuurgraad en gematigde chocoladesmaak.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Cacaopoeder behoudt doorgaans alle of de meeste voedingsstoffen (waaronder calorieën en het meeste vet) van de cacaokern, vooral wanneer de rauwe kern wordt gemalen om poeder te maken, omdat deze dan niet wordt blootgesteld aan hitte.
Cacaobomen staan erom bekend dat ze gretig cadmium uit de grond opnemen . Daarom overschrijden cacaonibs, cacaobonen en vooral cacaopoeder (waar de meeste geprezen gezondheidsvoordelen van cacao ook te vinden zijn) vaak de CA Prop 65 MADL voor cadmium.
Ja, al onze producten worden door onafhankelijke laboratoria van derden getest op zware metalen, microbiële stoffen en voedingswaarden . Sporen van cadmium en lood zijn inherent aan vrijwel alle minimaal verwerkte cacao en we hebben vertrouwen in de kwaliteit en veiligheid van ons product.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Cacao bevat ook een groot aantal antioxidanten, flavanolen genaamd, die cacao linken aan ziektepreventie. Van het verminderen van hunkering tot het beheersen van de eetlust, chocolade kan je zelfs helpen om buikvet te verbranden ! Dit is geweldig nieuws voor degenen onder ons die een zoetekauw zijn.
Het consumeren van cacaopoeder kan je helpen om af te vallen, maar het zal op zichzelf niet veel doen . De beste manier om af te vallen is om gezond te eten en elke dag te bewegen. Als je cacaopoeder aan je dieet wilt toevoegen, is dat prima, maar het mag geen van je essentiële voedingsstoffen vervangen.
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert. Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname te verplaatsen naar een eerder deel van de dag .
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
Rauwe cacao is de allerbeste bron van magnesium die er bestaat: één eetlepel cacao van 10 gram bevat wel 53 mg magnesium [1]. Voornamelijk vrouwen blijken in hun dagelijkse voedingspatroon vaak een tekort aan magnesium te hebben. Magnesium is belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem.