En zout is lekker omdat daarmee de interne zoutbalans op peil kan worden gesteld. Zuren, zouten en suikers zijn ook prima bewaarmiddelen, wat aangeeft dat het eten 'veilig' is, en daarom des te lekkerder. Al deze voorkeuren zijn voor mensen gelijklopend, omdat zij de basisbehoeften invullen om te overleven.
De verklaring ligt waarschijnlijk in het feit dat het consumeren van zout ervoor zorgt dat de hypothalamus dopamine (het gelukshormoon) vrijgeeft. In feite associëren we zout met een goed moment, wat het verlangen om zout voedsel te eten versterkt.
Zout is een van de vijf smaken, naast zoet, zuur, bitter en umami. De voornaamste zoute smaken zijn natriumchloride (keukenzout), kaliumchloride, ammoniumchloride (salmiak) en lithiumchloride.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zout daadwerkelijk het vermogen van uw tongreceptoren om zoetigheid te detecteren vergroot en bovendien de smaak van bitterheid blokkeert . Simpel gezegd is het een natuurlijke smaakversterker.
Soms is een zoute smaak een indicator dat u niet genoeg B12 binnenkrijgt via uw dieet of dat u momenteel of chronisch uitgedroogd bent . Mensen met een droge mond, die soms door medicijnen kan worden veroorzaakt, zullen ook een zoute smaak hebben. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kan dit effect ook veroorzaken.
Omdat natrium en lithium de enige ionen zijn waarvan bekend is dat ze een puur zoute smaak produceren, wordt aangenomen dat deze natrium- en lithiumspecifieke kanaalreceptoren een belangrijke rol spelen bij het waarnemen van zoutheid (Beauchamp en Stein, 2008; McCaughey, 2007).
Mondproblemen: Een slechte mondhygiëne, tandvleesontsteking, of een infectie in de mond kunnen een zoute smaak veroorzaken. Ziekten: Sommige medische aandoeningen, waaronder Sjögren's syndroom, Bell's Palsy, en bepaalde vormen van kanker, kunnen leiden tot een zoute smaak in de mond.
En zout is lekker omdat daarmee de interne zoutbalans op peil kan worden gesteld. Zuren, zouten en suikers zijn ook prima bewaarmiddelen, wat aangeeft dat het eten 'veilig' is, en daarom des te lekkerder. Al deze voorkeuren zijn voor mensen gelijklopend, omdat zij de basisbehoeften invullen om te overleven.
Ons lichaam heeft natrium nodig om te overleven en te functioneren. De goede zoutsmaak detecteert gematigde niveaus van natrium en geeft het brein het signaal dat dit wenselijk is . De tweede, slechte zoutsmaak, die potentieel schadelijke zoutniveaus detecteert, werkt anders — misschien door de moleculaire partner van natrium, chloride, te detecteren.
Voordeel zout
Naast dat ons lichaam het nodig heeft, zorgt zout ervoor dat ons eten lekkerder smaakt. Het onttrekt vocht waardoor de celstructuur van een product verandert en aroma's vrijkomen. Hierdoor proef je veel meer met slechts een beperkte hoeveelheid zout.
2 Zoet, zuur of zuivel
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
Zelfverklaard alleseter en culinair journalist Joël Broekaert neemt de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de geschiedenis achter de vijf basissmaken: zoet, bitter, zout, zuur en umami.
Als het aankomt op het proeven van zout, zijn de ionkanalen op onze zoutgevoelige smaakcellen erg klein : net groot genoeg om de kleine natrium- en chloride-ionen door te laten, maar niet veel meer, inclusief de meeste andere opgeloste zouten. Dit is de sleutel tot waarom natriumchloride een van de weinige zouten is die voor ons echt zout smaken.
Mensen beschouwen zout als een vorm van godin Lakshmi . Dit komt omdat zout vroeger een betaalmiddel was (zelfs tijdens de periodes van de goederenruil). Sandhya (of avond) wordt beschouwd als een tijd waarin godin Lakshmi iemands huis binnenkomt en daar verblijft, dus mensen willen na de avond geen zout uitlenen...
Bij ernstige diarree of braken kan een tekort aan natrium in het lichaam ontstaan en bestaat de kans op uitdroging. Extra drinken in combinatie met meer zout is dan nodig om het tekort aan te vullen.
Uitdroging. De Amerikaanse diëtiste Shauna McQueen legt uit dat de voornaamste reden voor je drang naar iets zouts op uitdroging kan wijzen. “Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat.
Het eten van dergelijke voedingsmiddelen kan het beloningssysteem van het lichaam activeren en de stressreactie verminderen om stresssymptomen te verlichten . Zoute voedingsmiddelen kunnen ook een aangename afleiding van stress bieden. Een onderzoek uit 2017 vond een verband tussen stress en hogere niveaus van het hormoon ghreline, dat honger vergroot.
Bewijs geeft ook aan dat vrouwen over het algemeen meer van zout houden dan mannen, zegt Belin de Chantemele. Zoals bij veel seksegerelateerde verschillen, heeft de neiging tot zout waarschijnlijk te maken met de fysiologische behoefte om natrium vast te houden, en de vloeistof die volgt op natrium, wat voldoende is om een ander leven in stand te houden tijdens de zwangerschap.
Veel senioren grijpen bij elke maaltijd naar het zoutvaatje. Dit kan een levenslange gewoonte zijn die begon in de jeugd, maar senioren voegen waarschijnlijk steeds meer zout toe aan hun eten vanwege smaakverlies . Bijna 75% van de zoutinname komt meestal uit het zoutvaatje of het voedselproductieproces.
Onderzoekers debatteren nog steeds over de exacte oorzaak, maar sommigen denken dat het eten van zout voedsel ervoor zorgt dat je je goed voelt. Dit gebeurt omdat zout je hypothalamus aanzet tot het vrijgeven van dopamine . Andere experts zeggen dat omdat zout nodig is om te leven, je hersenen leren om naar zout te verlangen als een levensbeschermende reactie.
Vloeistoffen zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam om te functioneren zoals het hoort. Wanneer je lichaam begint uit te drogen, kun je dus naar zout gaan verlangen als signaal dat je meer moet eten of drinken . Omdat uitdroging echter zo schadelijk is voor ons lichaam, kun je ook andere symptomen opmerken, zoals: Intense dorst.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Een vitaminetekort is één van de mogelijke redenen voor een metaalsmaak in je mond. Een ernstig tekort aan vitamine B-12 kan het centrale zenuwstelsel aantasten, waardoor de manier waarop je smaak waarneemt verandert en je een vreemde metaalsmaak kunt hebben.
Een zoute tong smaak is heel vervelend en een slechte mondhygiëne is vaak de oorzaak, evenals andere problemen in de mond zoals een infectie. Ook je spijsvertering en zelfs je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je smaak verandert.
Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aanmaakt. Bacteriën in de mondholte krijgen dan de kans om bepaalde stoffen te produceren die zorgen voor een slechte adem. In deze gevallen verdwijnt de slechte adem door de tanden goed te poetsen en eventueel te flossen of te spoelen met mondwater.