Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
Week uw groenten en fruit in zout water
Meng 1 deel zout en 9 delen water in een schone kom of ontsmette gootsteen. Voeg vervolgens de groenten en fruit toe die u wilt schoonmaken. Laat de producten 20 tot 30 minuten weken. Dit helpt om de meeste pesticiden te verwijderen en het is aangetoond dat het ook insecten wegtrekt.
Zout helpt tegen hardnekkig vuil, zoals bruine aanslag van thee op je kostbare porselein. Zo maak je het schoon: doe wat zout op een schuursponsje en wrijf het serviesgoed zorgvuldig in. Bij bijzonder hardnekkige vlekken op de bodem van kopjes is het raadzaam om ze een nacht lang volledig met zout te bedekken.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
De onderzoekers zagen ook dat voeding met veel zout de witte bloedcellen zelf verandert. Zo kunnen deze cellen gemakkelijker door de bloedvatwand kruipen en naar ontstoken plekken in het lichaam gaan. Ook scheiden ze meer ontstekingsstoffen uit.
Ja, azijn en water kunnen ook gebruikt worden als een andere methode om producten te wassen. Voeg gewoon twee eetlepels gedestilleerde azijn of appelazijn toe aan de waterkom met uw druiven. Draai de druiven rond in de azijnoplossing en laat ze vervolgens 10 minuten weken .
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Als de smaak het niet voor je doet, kan dat vreemde gevoel moeilijk te overwinnen zijn. Daarom is het weken of wassen van ananas in zout water zo'n geweldige truc. Zout activeert de bromelaïne zelfs voordat het je lichaam binnenkomt, dus tegen de tijd dat je het eet, is het eiwit inactief geworden .
Voor een grondigere reiniging kunt u de appels wassen met koud water en een snufje zuiveringszout .
Zout. Een tweede niet al te ingewikkelde tip is het gebruiken van zout. Net als zuur, zorgt natriumchloride ervoor dat het proces van oxidatie, zoals de verkleuring heet, een halt toe wordt geroepen. Je kunt het fruit bestrooien met wat zout, of ervoor kiezen om het fruit te laten weken in water met zout.
Door appels twee minuten onder te dompelen in een oplossing van baking soda werden meer pesticiden verwijderd dan door ze twee minuten te laten weken in de bleekoplossing, of twee minuten te spoelen in stromend kraanwater. Maar het duurde 12 tot 15 minuten in de oplossing van baking soda om de pesticiden die in deze studie werden gebruikt volledig te verwijderen.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Een van de beste manieren om fruit en groente te wassen om insecten en pesticiden te vermijden, is door ze in zout water te weken . We raden aan om Himalayazout of zeezout te gebruiken en je producten minstens 20 minuten te laten weken voordat je ze afspoelt met stromend water. Dan zijn ze schoon en klaar om te eten!
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Door fruit en groenten in deze oplossing te weken, kunnen 90% van de pesticiden worden verwijderd: Studie. Het schoonmaken van verse producten is een gebruikelijke praktijk, maar water alleen verwijdert mogelijk niet alle pesticiden en toxines. Traditionele methoden zoals het gebruik van zout, kurkuma en azijn kunnen effectief zijn bij het schoonmaken .
Consumenten mogen fruit en groenten niet wassen met detergent of zeep . Deze producten zijn niet goedgekeurd of gelabeld door de Food and Drug Administration voor gebruik op voedsel.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Vul een grote kom met 4 delen schoon water op 1 deel witte azijn. Week het fruit of de groenten die u wilt ontdoen van pesticiden in deze oplossing gedurende 20 minuten. Spoel het fruit of de groenten goed af met water.
Zout verwijdert tandsteen en vlekken en het sap maakt de tanden vervolgens witter. Wij adviseren u om hier liever niet mee te gaan experimenteren, aangezien zout het tandglazuur kapotmaakt bij langer of vaker gebruik.
Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water. Het tandglazuur kan namelijk aangetast worden door het schurende effect van zout op de tanden. Daarom is het verstandig om een veilige dosis zout te gebruiken, of een mondspoelmiddel te kopen waar een veilige dosis zout in is verwerkt.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.