Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
De voedingswaarde van ingeblikt en ingevroren fruit en groenten is vergelijkbaar met die van vers en kan in sommige gevallen hoger zijn dan vers . Producten die ingeblikt of ingevroren moeten worden, worden direct na de oogst verwerkt, dus het verlies aan voedingsstoffen na het plukken is minimaal.
In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
Als het gaat om bakprojecten, desserts en drankjes, is het moeilijk om mango's van goede kwaliteit uit blik of pot te verslaan. Deze zijn consistenter dan verse mango's wat betreft zoetheid, smaak en watergehalte .
Tijdens het drogingsproces van fruit gaat er heel wat vitamine C verloren. Dus in vergelijking met vers fruit bevat gedroogd fruit helaas een heel stuk minder vitamine C. Anderzijds blijven andere waardevolle vitamines wel gewoon behouden. Denk hierbij aan vitamines zoals vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B11.
Gedroogd fruit is zeer voedzaam . Eén stuk gedroogd fruit bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als vers fruit, maar gecondenseerd in een veel kleiner pakket. Gedroogd fruit bevat qua gewicht tot 3,5 keer zoveel vezels, vitaminen en mineralen als vers fruit.
¼ kopje gedroogd fruit heeft dezelfde smaak, voedingsstoffen en calorieën als één kopje vers fruit . Alleen omdat ze kleiner zijn, betekent niet dat alles kleiner is. Het enige verschil tussen gedroogd of gedehydrateerd fruit en vers fruit is de hoeveelheid vocht of vloeistof die ze bevatten.
Volgens de USDA's Dietary Guidelines, zouden volwassenen minstens 2 porties fruit per dag moeten eten. En fruit uit blik kan absoluut net zo gezond zijn (of zelfs gezonder) dan zijn verse tegenhanger .
Maar vergeet ook niet de perziken, peren, ananas en meer uit blik! U weet misschien niet dat veel ingeblikt fruit zoals perziken geplukt worden op het hoogtepunt van rijpheid en binnen een paar uur van het veld naar het blik gaan. Dit betekent dat ze rijp zijn tot hun volledige voedingswaarde en smaak aan de plant voordat ze in uw supermarkt belanden.
De voedingswaarde van perziken uit blik is gelijk aan die van verse perziken . HOE WETEN WE DIT? Onderzoek uitgevoerd door Oregon State University bevestigt dat de voedingswaarde van perziken uit blik gelijk is aan die van verse perziken.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Over het algemeen zijn groenten die vers van de boerderij komen of net geplukt zijn gezonder dan bevroren of ingeblikte groenten. Maar bevroren en ingeblikte groenten kunnen nog steeds een goede keuze zijn . Ze moeten direct na de oogst worden ingeblikt of ingevroren, wanneer ze nog steeds al hun gezonde voedingsstoffen bevatten.
Diepvries vs. ingeblikt: Over het algemeen zijn diepvriesgroenten beter dan ingeblikt . Verse groenten worden geblancheerd voor het invriezen en verliezen wel wat voedingsstoffen, maar niet veel. Producten die precies op hun hoogtepunt worden ingevroren, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die te vroeg worden geplukt, bewaard en duizenden kilometers worden vervoerd.
Ingeblikte groenten en fruit bieden vaak een goedkoper alternatief voor verse producten . Ze zijn ook erg handig om bij de hand te hebben. Het inblikken is de conserveringstechniek, dus er is geen noodzaak om extra conserveringsmiddelen toe te voegen, inclusief zout.
Mythe 2: Vers fruit biedt superieure voedingswaarde en gezondheidsvoordelen vergeleken met ongezoet bevroren of ingeblikt fruit. Feit: Ongezoet vers, bevroren en ingeblikt fruit bieden allemaal vergelijkbare hoeveelheden micronutriënten .
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Fruit is belangrijk in elk dieet of voedingspatroon en kan je helpen om af te vallen. De meeste fruitsoorten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, wat kan bijdragen tot een verminderd hongergevoel.
"Verse groenten smaken vaak het lekkerst, vooral als de groente in het seizoen is. Maar het goede nieuws is dat de voedingswaarde van een groente niet afneemt tijdens het inblikken of invriezen, waardoor ingeblikte of ingevroren groenten net zo gezond zijn als verse groenten .
Gedroogd fruit bevat ook meer vezels en meer antioxidanten genaamd fenolen dan vers fruit, per ounce . Vezels bestrijden hartziekten, obesitas en sommige soorten kanker (hoewel het mogelijke beschermende effect tegen darmkanker controversieel is).
Conclusie. Zowel vers als gedroogd fruit biedt unieke voordelen in een uitgebalanceerd dieet. Terwijl vers fruit hydratatie en een lagere caloriedichtheid biedt, biedt gedroogd fruit gemak en geconcentreerde voedingsstoffen . De keuze tussen hen hangt af van individuele voedingsbehoeften, levensstijlfactoren en persoonlijke voorkeuren.
Wat telt als een kopje fruit? Over het algemeen telt het volgende als 1 kopje uit de Fruitgroep: 1 kopje vers, bevroren of ingeblikt fruit. ½ kopje gedroogd fruit.