HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
BroccoliBroccoli bevat heel veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. SpruitjesHier geldt hetzelfde als bij broccoli: niet ongezond, maar ook niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groente winderig worden.
Echter, zoals de meeste groenten in de kruisbloemigenfamilie, kan zowel rauwe als gekookte broccoli overmatig gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken bij sommige mensen . Broccoli kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, met name bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) ( 12 ). Dit komt door het hoge vezel- en FODMAP-gehalte.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een typische portie is ongeveer één tot twee kopjes gekookte broccoli per dag . Meer dan dit kan bij sommige mensen gas en maagklachten veroorzaken.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Broccoli
Groene groenten, zoals broccoli, bevatten vitamine K, dat in verband wordt gebracht met een beter geheugen. Ook bevatten ze een hoge concentratie vitamine E en foliumzuur. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de hersenen.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Bewaar je broccoli afgedekt in de koelkast. Een verse broccoli blijft gekoeld 5 tot 7 dagen goed.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics onthulde dat het eten van broccoli kan helpen visceraal vet te verminderen , dat zich ophoopt rond de buik. Door broccoli te verwerken in gerechten zoals roerbakgerechten, salades of soepen kunt u profiteren van de vetverbrandende eigenschappen.
Broccoli is, net als andere niet-zetmeelrijke groenten, gunstig voor gewichtsbeheersing omdat het weinig calorieën bevat en rijk is aan vezels . De vezels en het watergehalte van broccoli kunnen u helpen langer vol te blijven door de vertraagde spijsvertering, en het toevoegen van broccoli aan uw dieet kan helpen om calorierijker en ultrabewerkt voedsel te verdringen.
Regelmatig broccoli in uw dagelijkse dieet opnemen kan bijdragen aan sterkere botten en mogelijk het risico op aandoeningen zoals osteoporose verlagen . Broccoli kan een nuttige toevoeging zijn aan het dieet van mensen die hun gewicht willen beheersen.
Kool, broccoli, bloemkool, spruitjes, boerenkool en andere groene bladgroenten bevatten superveel vezels en dit kan allemaal wat te veel zijn voor je lichaam om te verteren. Maar de bacteriën in je darmen gebruiken het graag voor energie, en dit resulteert in gas .
Broccolispruiten zijn niet gevaarlijk om te eten; vermijd ze echter als ze beschimmeld zijn. Probeer dagelijks tot ½ kopje broccolispruiten te eten .
Naast dat het een caloriearme bron van voedingsvezels is, kan broccoli ook goed zijn voor de hersenen . Broccoli is rijk aan verbindingen die glucosinolaten worden genoemd. Wanneer het lichaam deze afbreekt, produceren ze isothiocyanaten. Isothiocyanaten kunnen oxidatieve stress verminderen en het risico op neurodegeneratieve ziekten verlagen.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.