Bij Tony's betalen we altijd de Living Income Reference Price (LIRP) voor alle cacao die we inkopen. Dit is de prijs per ton cacao die nodig is voor boeren om een leefbaar inkomen kunnen verdienen.
Je weet, Tony's heeft een missie: samen 100% slaafvrij de norm maken in chocolade. Dat doen we door boeren voor de lange termijn 'n hogere prijs te betalen voor hun traceerbare cacaobonen.
Bij Tony's Chocolonely vind je chocolademakers met en missie, namelijk 100% slaafvrije chocolade. Daarmee bedoelen we niet alleen onze eigen chocolade, maar alle chocolade wereldwijd. Pas als er echt geen slavernij meer in de chocolade-industrie voorkomt, hebben wij ons doel bereikt.
Het korte antwoord is ja, en daar zijn we altijd eerlijk over geweest. We zoeken actief naar voorvallen van illegale arbeid zodat we ze kunnen oplossen. We gebruiken het Child Labour Monitoring and Remediation System (CLMRS) bij alle 7 coöperaties waar we mee samenwerken in Ghana en Ivoorkust.
We werken hard aan het 100% slaafvrij maken van alle chocolade. We zijn gesteund, aangemoedigd, uitgedaagd en opgegeten. We weten nu hoe lastig het is om 'n industrie te veranderen. We zijn enorm gegroeid en hebben resultaten bereikt.
De naam van het merk is een knipoog naar de Nederlandse oprichter, Teun van der Keuken. Teun, 'Tony', nam de bijnaam 'Chocolonely' aan als 'eenzame strijder' tegen de ongelijkheid in de cacao-industrie. Hij is naar velen cacaoplantages afgereisd om met eigen ogen de ernst van de situatie te kunnen inzien.
Positie. Tony's Chocolonely werd in 2006 opgericht door journalist Teun van de Keuken in het programma Keuringsdienst van Waarde. Henk Jan Beltman leidt Tony's Chocolonely sinds 2010 en nam in 2011 een meerderheidsbelang.
We hebben eraan gewerkt om alle chocolade 100% slaafvrij te maken . We zijn gesteund, aangemoedigd, uitgedaagd en opgegeten.
Tony's Chocolonely is een chocolademerk dat bekend staat om zijn ethische en duurzame praktijken . De missie van het bedrijf is om 100% slaafvrije chocolade te creëren, wat betekent dat ze eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden garanderen voor alle werknemers in hun toeleveringsketen, van de cacaoboeren tot de fabrieksarbeiders.
Kan de marketinglieveling de wereldwijde cacaomarkt wel écht slaafvrij maken? In 2005 kwam de eerste Tony's Chocolonely reep op de markt; melkchocolade in een alarmerende rode verpakking, Fairtrade en '100 procent slaafvrij'. Tony's streeft naar kinderslaafvrije chocolade en wil cacaoboeren beter betalen.
Er heerst veel onduidelijkheid over het winnen van een maand lang gratis Tony Chocolade. Veel klanten denken dat het gaat om een gouden wikkel, maar om alle repen puur van Tony zit een gouden wikkel. Het gaat om een kaartje dat verstopt zit in 5 repen.
De groep is eigendom van medeoprichter Maurice Dekkers en vijf andere aandeelhouders , waaronder: twee oud-directeuren, huidige werknemers en JamJar Investments, het investeringsbedrijf dat wordt gesteund door de oprichters van Innocent Drinks.
1/3. Sinds 2012 kopen wij onze cacao traceerbaar in van boeren in Ghana en Ivoorkust waar wij een langetermijn-relatie mee hebben.
Bij Tony's betalen we altijd de Living Income Reference Price (LIRP) voor alle cacao die we kopen . Wij geloven dat de LIRP essentieel is om cacaoboeren structureel uit de armoede te tillen, de hoofdoorzaak van moderne slavernij en kinderarbeid.
In 2005 lieten we onze eerste melkchocoladereep maken. In een rode wikkel, omdat we een alarmerende boodschap onder de aandacht wilden brengen.
Onze repen zijn op steeds meer plekken te koop. Je vindt ons op verschillende vliegvelden en van de USA tot aan Finland. Check hieronder de dichtstbijzijndste winkel, of bestel in onze chocoshop.
In 2021 kreeg het bedrijf kritiek nadat de Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate Tony's van hun lijst met ethische chocoladebedrijven had verwijderd .
Tony's Chocolonely is B Corp en Fairtrade gecertificeerd. Naast het nemen van verantwoordelijkheid voor haar eigen toeleveringsketens, daagt het bedrijf ongelijkheid in de chocolade-industrie uit. Haar visie is niet alleen ethische chocolade voor haar eigen klanten, maar ethische chocolade helemaal .
Maar omdat de wereld overspoeld wordt met goedkope soja, wordt sojalecithine aangetroffen in veel ultrabewerkte voedingsmiddelen en veel massaal geproduceerde chocolademerken, waaronder: Lindt (bijv. Salt of Milk Bar), Tony's, Hersheys, Godiva... het is eigenlijk moeilijk om een supermarkt of groot merk te vinden dat deze emulgatoren niet in veel van zijn repen gebruikt.
Een deel van de bonen wordt in Ivoorkust verwerkt tot cacaoboter (een cruciaal ingrediënt in chocolade) en de rest wordt geëxporteerd naar Antwerpen , waar Tony's chocolade wordt gemaakt. Het grootste verschil is dat wij de stroom van onze bonen door de handelsketen heen sturen en volgen.
De ongelijke stukken van onze 180g repen zijn een smakelijke manier om Choco Fans en Serious Friends eraan te herinneren dat de winsten in de chocolade-industrie ongelijk verdeeld zijn . En mocht u het nog niet hebben opgemerkt, de onderkant van onze repen toont de kustlijn van West-Afrika. De stukken er net boven stellen de Golf van Guinee voor.
Merken met hogere dan aanbevolen hoeveelheden lood zijn onder andere bepaalde soorten Tony's Chocolonely, Chocolove, Godiva, Lindt en Hershey's. Cadmium was boven de limiet in donkere versies van Dove, Scharffen Berger, Pascha, Equal Exchange en anderen.
Tony's Chocolonely's zelfverklaarde missie is '100 procent slaafvrij de norm in chocolade' maken. Dat kan alleen, zo redeneert het bedrijf, door industriebrede verandering.
samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade
Op dit moment is er moderne slavernij en illegale kinderarbeid op cacaoplantages in West-Afrika. Dit is het resultaat van de ongelijk verdeelde cacaoketen. Illegale kinderarbeid en moderne slavernij mogen niet.
De naam Tony's Chocolonely verwijst naar journalist/presentator Teun van de Keuken, die op 22 maart 2004 aangifte deed tegen zichzelf van medeplichtigheid aan slavernij omdat hij thuis chocoladerepen had gegeten waarvan redelijkerwijs aanneembaar was dat een gedeelte van de cacao ervan door kindslaven was geproduceerd.