Toch gezond Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Het bevat daarnaast verschillende belangrijke voedingsstoffen. Het bevat vooral veel B-vitamines.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Wist je dat je witlof rauw kunt eten? De bladeren van deze groente zijn iets bitter, heerlijk knapperig en ook nog eens hartstikke gezond. Lekker in bijvoorbeeld een salade, maar ook gevuld als een schuitje. Ontdek de lekkerste recepten met rauwe witlof bij Jumbo en laat je inspireren.
Witlof bevat namelijk enorm veel vitamine C, daar kan geen sinaasappel tegenop! Ook staat de groente bekend om het gunstige effect op de bloeddruk en de ontgiftende werking op de lever. Daarnaast is witlof caloriearm en vezelrijk, lekker voor lijn en de spijsvertering dus.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Uit een onderzoek van vier weken onder 44 volwassenen met constipatie bleek dat het innemen van 12 gram cichorei-inuline per dag hielp de ontlasting zachter te maken en de frequentie van de stoelgang aanzienlijk verhoogde, vergeleken met het innemen van een placebo ( 6 ).
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Kookvocht van groenten is herbruikbaar en gezond: de vitaminen die tijdens het koken verloren gaan, worden deels in het vocht opgenomen. Je kan dit kookwater gebruiken in saus of soep, of opnieuw als kookwater voor andere groenten, voor pasta, rijst of aardappelen.