De échte winnaar is lijnzaadolie. Deze held der oliën heeft niet alleen veel meer onverzadigde vetten dan olijfolie, maar ook de verhouding omega 3 en 6 is vele malen gunstiger in lijnzaadolie. Dit heeft een enorm effect op de ontstekingswaarde in je lichaam, de bron van veel ziektes.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Lijnzaadolie zit vol met vetzuren, waaronder omega 3, 6 en 9. Het grootste deel van de vetzuren in lijnzaadolie is alfa-linoleenzuur (ALA), namelijk zo'n 60%. ALA is goed voor het cholesterol. Het draagt bij aan het in stand houden van gezonde cholesterolwaarden in het bloed.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Bijvoorbeeld: is elke dag een lepel olijfolie gezond? De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het verminderen van ontstekingen. Het kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte: Olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetten, die bekend staan om hun vermogen om het cholesterolgehalte te verlagen.
Het idee is dat je voor het slapen gaan één of twee eetlepels olijfolie nuttigt. Dit kan je bijvoorbeeld in gelijke verhouding mengen met honing om het wat zachter van smaak te maken. Het effect hiervan is dat de olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel gaat werken.
Koolzaadolie bevat meer onverzadigde vetten, dus dat is een voordeel. Echter kan olijfolie beter worden verhit, bevat het meer vitamines en mineralen en is het productieproces een stuk transparanter. Uiteindelijk is een gebalanceerd dieet altijd goed.
Zeer geraffineerde oliën zoals canola-olie, maïsolie en sojaolie ondergaan een raffinageproces om hun houdbaarheid te verlengen en ze een neutralere kleur en smaak te geven. Dit proces, dat bleken en deodoriseren omvat, ontdoet de olie van nuttige verbindingen zoals polyfenolantioxidanten en vitamine E.
Als het gaat om meest gezonde olie, denken we dat olijfolie de meest gezonde is, maar dat is onjuist. Avocado olie is bijvoorbeeld net zo gezond als olijfolie, zelfs op veel fronten gezonder.
Bij grote hoeveelheden kan het menselijk lichaam cyanogeen omzetten in cyanide, en dit kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram.
Gelden er ook beperkingen voor lijnzaadolie? Bij lijnzaadolie speelt de problematiek rond cyanide veel minder. De cyanogene glycosiden die in lijnzaad voorkomen blijven in de koek (pulp) achter bij het persen van de olie. Eventuele kleine resten die overblijven in de olie vormen geen veiligheidsprobleem.
Lijnzaadolie 'smeert' als het ware de dikke darm, waardoor het je stoelgang en spijsvertering gezond en in beweging houdt.
Extra vierge olijfolie
Olijfolie is een van de gezondste opties als je overweegt welke olie het beste is voor een hartpatiënt. Het zit boordevol antioxidanten die de bloedsomloop kunnen verbeteren, een gezonde darmflora kunnen bevorderen, je immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen.
"HDL wordt beschouwd als een goede cholesterol omdat het de hoeveelheid cholesterol meet die uit je aderen terug naar de lever wordt verwijderd," zegt Dr. Fernandes. Je vindt deze goede vetten in olijfolie, avocado-olie en soja- en plantaardige olie .
Als je last hebt van een problematische huid, zoek dan naar een olie die de poriën niet verstopt. Niet-comedogene oliën zijn bijvoorbeeld argan-, hennep- of jojobaolie – deze zijn geschikt voor elk huidtype. De comedogene oliën zijn bijvoorbeeld lijnzaad of kokosolie.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Avocado-olie
Deze olie wordt geperst uit de vrucht van de avocadoboom en wordt vaak vergeleken met olijfolie. Het is rijk aan MUFA's, met name oliezuur, wat de stabiliteit van de olie bij hoge temperaturen vergroot. Er zijn talloze onderzoeken die de vele gezondheidsvoordelen ervan ondersteunen, waaronder die voor het cardiovasculaire systeem.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Extra vierge olijfolie heeft milde laxerende eigenschappen. Maar geen zorgen: je hoeft echt niet direct naar het toilet te rennen. Olijfolie helpt bij het verlichten van constipatie en het verbeteren van de regelmaat van de stoelgang.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Het drinken van EVOO zal helpen om uw gezonde vetgehalte te verhogen
Deze soorten vetzuren zijn bijzonder goed om het risico op hartziekten te verminderen. Daarom zou het drinken van EVOO voor het slapengaan je lichaam in staat moeten stellen om het zorgvuldig te verteren en te heroriënteren.
Olijfolie is rijk aan vitamine E en vitamine K, die beide essentieel zijn voor het behoud van een gezonde huid en haar. Omdat extra vierge olijfolie een hogere voedingswaarde heeft dan standaard olijfolie, is het drinken ervan elke dag een uitstekende manier om beschadigde huid en haar te herstellen .
Olijfolie bevat ook ontstekingsremmende stoffen, zoals oleocanthal, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verlagen.
Nou, volgens de experts raden ze aan om dagelijks ongeveer 40 ml extra vergine olijfolie te consumeren , wat neerkomt op vier eetlepels per dag, wat neerkomt op ongeveer 37 gram. In het dagelijkse dieet zijn 2000 calorieën nodig, dus de totale vetinname zou ongeveer 700 calorieën moeten zijn.