Sinaasappelschillen en andere citrusschillen worden vaak nog bij het restafval gegooid. Resultaat: enorm zware zakken om naar de ondergrondse te sjouwen én verspilling van een grondstof. Want schillen zijn geen afval: je kunt het composteren en verwerken tot biogas.
Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Sinaasappelschillen en andere citrusschillen worden vaak nog bij het restafval gegooid. Resultaat: enorm zware zakken om naar de ondergrondse te sjouwen én verspilling van een grondstof. Want schillen zijn geen afval: je kunt het composteren en verwerken tot biogas.
“Op de eierdozen van Rondeel staat dat ze composteerbaar zijn. Je kunt ze dus bij het gft-afval gooien”, legt Groenveld verder uit. Milieu Centraal geeft echter het advies om de eierdozen bij het restafval te gooien.
De beste manieren om clementineschillen te gebruiken
Clementineschillen kunnen in hun geheel worden gebruikt om gekonfijte schillen te maken, likeur te laten trekken of een smaakboost te geven aan braadstukken, stoofschotels, pekel en gepocheerde kip . Je kunt ze ook raspen om te gebruiken in cocktails en als smaakversterker voor gebakken goederen en vinaigrettes.
Mandarijnenschil. Ook de schil van een mandarijn kunt u gebruiken. Rasp hem bijvoorbeeld en voeg de geraspte schil toe aan een marinade voor vis of vlees, aan een salade of aan een baksel. Of voeg stukjes schil toe aan losse thee voor een fruitig effect.
U hebt waarschijnlijk al geleerd dat natuurlijk voedsel in de natuur vergaat. Het Glacier National Park herinnert ons eraan waarom dat geen goed idee is.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Het kan 6 maanden tot 2 jaar duren voordat sinaasappelschillen, pitjes, bananenschillen en vruchtenpitten volledig zijn verteerd.
Citrusschillen kunnen worden gedroogd en gemalen tot een pittige kruidenmix, of geweekt in water om er infused drankjes van te maken . Ze kunnen zelfs worden gebruikt om aromatische oliën te maken voor het koken, wat een explosie van smaak toevoegt aan elk recept.
De gedroogde schillen kunnen een uitstekende thee van mandarijnenschillen maken. Dat is niet alleen heerlijk, het heeft ook een medicinale waarde. Voeg heet water toe aan een mok met een paar stukjes sinaasappelschil en een klein kaneelstokje. Laat het een paar minuten trekken, gooi de schil en het stokje weg en geniet ervan.
Het eten van sinaasappelschil - De beste manier om het te consumeren is samen met het fruit . Verwijder de schil voorzichtig, zodat een groot deel van het merg op het fruit blijft. Sinaasappelschil is ook rijk aan vezels en flavonoïden, evenals vitamine A, C, B5 en B6, plus calcium, riboflavine, thiamine, niacine en foliumzuur.
Je kunt je sinaasappelschillen dehydrateren en ze vermalen om ze te gebruiken als milde exfoliant voor bodyscrubs en lipscrubs . Ze combineren goed met suiker of grof zeezout om droge, gebarsten huid op lippen, hielen en ellebogen weg te poetsen.
Kies de juiste citrusvrucht: De beste citrusvrucht voor compostering is elk type sinaasappel. Citroen en grapefruit zijn ook goed, maar vermijd alle andere soorten. Snijd de schil: Citrusschillen kunnen in hun geheel worden gecomposteerd, maar het duurt veel langer . Door ze in kleinere stukken te snijden, breken ze veel sneller af.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Karton met vetvlekken zoals hele vieze gebruikte pizzadozen kan niet verwerkt worden. Het vet trekt in de papiervezels waardoor de vezels onbruikbaar worden. Dit vieze karton moet bij het restafval, tijdens de verbranding levert dit karton nog wel energie op.
In de afvalbak gft mogen alle plantaardige en dierlijke resten. Denk aan groente en fruit, etensresten, eieren, eierschillen, oud brood, kaaskorsten zonder plastic en zelfs vlees en visresten.
De reden waarom soms aardappelschillen worden gemeden op de composthoop is dat deze kunnen gaan uitgroeien. Aardappelen zijn ondergrondse stengelknollen en de ogen ervan zijn okselknoppen die bij het wegsnijden in de schil blijven zitten en nog kunnen uitlopen in de composthoop.
Ei (rauw, gebakken, gekookt) en eierschalen (ook geverfde schalen van paaseieren) mogen in de gft-bak.
Citrusschillen en eierschelpen
Zo wordt dikwijls afgeraden om citrusschillen op de composthoop te gooien. Dit is absoluut geen probleem. Deze schillen zijn een bron van stikstof en zullen vergaan. Ook degene waar veel bewaarstoffen op en in gespoten zijn, worden verteerd.