Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Van 6 maanden tot 1 jaar hebben kinderen gemiddeld een halve liter opvolgmelk per dag nodig naast alle andere voeding.
Bouw het drinken uit de fles geleidelijk af door bijvoorbeeld 's morgens en 's avonds de fles te geven en tussendoor de beker. Als je melk of sap uit de fles laat drinken, zorg dan dat je kind de fles achter elkaar leeg drinkt. Leg na het drinken de fles weg.
4 tips voor nachtvoeding afbouwen
Bouw nachtvoeding af in ongeveer een week tijd. Bied elke dag wat minder voeding aan, totdat de voeding helemaal is afgebouwd. Volg een duidelijke routine: voed je kind op vaste tijden en hanteer ook een vast ritme met de dutjes. Creëer een dag- en nachtritme.
Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur. Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig.
Tips voor de nachtvoeding:
De meeste baby's hebben een dag-nachtpatroon waarbij ze rond 22.00 uur diep in slaap vallen. Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven.
Over het algemeen kunnen kinderen een beker proberen op 6 maanden en rond 12 tot 18 maanden van de fles af. Kinderen zijn klaar om te worden gespeend wanneer ze: Zelfstandig rechtop kunnen zitten.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Lekvrije bekers met tuiten die speciaal voor baby's zijn ontworpen ("tuitbekers") kunnen helpen om de overgang van de fles te vergemakkelijken . Tandartsen raden tuitbekers met een harde tuit of een rietje aan, in plaats van bekers met zachte tuiten. Wanneer uw kind de beker gebruikt, geef hem/haar dan veel complimenten.
Het gebruik van een open beker of een free-flow beker zonder klep helpt uw baby te leren drinken en is beter voor de tanden van uw baby. Het kan in het begin rommelig zijn, maar wees geduldig, uw baby zal geleidelijk leren hoe hij uit een open beker moet drinken. Zodra uw baby 1 jaar oud is, moet het voeden uit een fles worden ontmoedigd .
Het wordt aanbevolen om helemaal van de fles af te stappen wanneer uw peuter tussen de 1 en 2 jaar oud is. Op 2-jarige leeftijd raden experts ook aan om de tuitbeker in te ruilen voor een beker met open mond. Als uw kind weet dat de fles beschikbaar is, kan het lastiger zijn om 's nachts te spenen en kan het voorkomen dat hij/zij tijdens de maaltijden voldoende eet.
Wanneer start je met een droomvoeding
Dit is meestal rond de leeftijd van drie maanden. Vanaf de leeftijd van zes maanden raad ik je aan om niet meer te starten met een droomvoeding, want vanaf de leeftijd van zes á zeven maanden adviseer ik om sowieso met een droomvoeding te stoppen.
Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag? Laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Is wakkertijd inclusief voeden? Het advies is om je kindje bij voorkeur te voeden als het wakker is geworden en dat betekent dan in de wakkertijd. In de wakkertijd kun je je kindje voeden, verschonen en knuffelen en bij de allerjongste is het dan alweer bijna tijd om naar bed te gaan.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven.
Hoe herken je dat je baby honger heeft? Hij zuigt op z'n vingers of sabbelt op z'n handje. Hij maakt zuigbewegingen met de lippen. Als je je baby dicht bij je hebt, zal hij beginnen 'zoeken' naar je borst.
Wees een positief rolmodel en drink uit je eigen beker met je kind. Verwarm het water als je kind gewend is aan warme dranken. Je kind moet stoppen met drinken uit een fles op 12 maanden .
Verdun de melk gedurende een paar nachten geleidelijk met water . Doe hetzelfde met alle flessen die 's nachts worden aangeboden. Over het algemeen zal uw peuter binnen een nacht of twee na het aanbieden van alleen water, beseffen dat melk geen optie is en zal hij zichzelf gaan herpakken en 'doorslapen'.
Tot 1 jaar is borst- of kunstvoeding het beste. Daarna mag je je baby naast vaste voeding koemelk geven in plaats van de borst- of kunstvoeding. Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Bied bij elke maaltijd water of thee aan en bij één of twee maaltijden melk of yoghurt. Als er genoeg gegeten wordt overdag, kunnen de flessen worden afgebouwd. Let op: doe dit niet direct. In eerste instantie kun je nog wel een fles geven 's avonds, maar je kind mag er niet meer mee in slaap vallen.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Hoeveel melk voor een baby van 1 jaar? Opvolgmelk of speciale peutermelk hoef je voor je kind niet te kopen: hij mag nu gewone melk (koemelk) drinken. Een dreumes heeft twee bekertjes melk per dag nodig. Wil of kun je je kind geen koemelk geven, dan kan een volwaardig plantaardig alternatief ook.