58% van de inname van calcium in onze voeding is afkomstig uit zuivelproducten. Van zink, jodium en magnesium is melk de op één na belangrijkste bron. Al deze vitamines en mineralen spelen een rol bij de botgezondheid, het gebit, de spieren en het zenuwstelsel.
De kleur wit is voornamelijk te danken aan de mini-eiwitbolletjes en het vet in de melk. Of eigenlijk aan de manier waarop de eiwit- en vetbolletjes het licht weerkaatsen. Eiwit en vet kaatsen namelijk vrijwel al het licht dat ze vangen terug. Onze ogen (hersenen) zien dit als wit.
Koemelk blijft volgens de onderzoekers nog steeds de gezondste optie, dat ondanks het hoge aantal calorieën ook veel eiwitten, vetten koolhydraten en vitaminen en mineralen bevat. Op de tweede plaats komt volgens de studie sojamelk.
Rauwe melk is echt verse melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet is verhit of op enige andere manier is bewerkt. Puur natuur, dus. Dat heeft voordelen. Zo bevat rauwe melk meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Als melkconsumptie het enige zuivelproduct in uw dieet is, hoeft u niet meer dan drie of meer glazen volle melk per dag te drinken , maak u dan geen zorgen. U doet het prima met wat nodig is om sterke, gezonde botten te behouden, ondanks alle mythes die er zijn.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen.
De vele mensen die onze melktap inmiddels hebben ontdekt, genieten er allemaal op hun eigen manier van. De een maakt er vla van, de ander gebruikt het voor de pannenkoeken. Maar er zijn ook steeds meer mensen die de melk bewust rauw drinken.
Vaak wordt de melk bij de boer gekocht. Er wordt beweerd dat rauwe melk meer antistoffen, vitamines en goede bacteriën bevatten. En dat de smaak beter zou zijn. Toch is daar geen wetenschappelijk bewijs voor.
Het Voedingscentrum adviseert om geen rauwe melk te drinken omdat er geen voordeel is ten opzichte van het drinken van gepasteuriseerde melk. Rauwe melk kan bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli bevatten, waar je flink ziek van kunt worden.
Melk en melkproducten dragen, als onderdeel van een gezonde voeding, bij tot een goede botgezondheid op elke leeftijd. Ze leveren niet alleen calcium en eiwitten maar ook nog andere voedingsstoffen die de botgezondheid ondersteunen, zoals fosfor, kalium en zink.
Hoewel melk voornamelijk uit water bestaat (ongeveer 87%), wat een kleurloze vloeistof is, zijn er andere bestanddelen van melk (vet, eiwit, lactose, mineralen en vitaminen) die de kleur van melk beïnvloeden. De vet- en eiwitmoleculen in de melk reflecteren licht op een golflengte waardoor de vloeistof wit lijkt .
Melk en zuivelproducten bevatten tryptofaan en calcium. Een glas warme melk voor het slapen gaan is een oeroude remedie tegen slapeloosheid. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat het de tryptofaan in de melk is die voor dit effect zorgt. Maar het helpt wel.
Biologisch van Nederlandse bodem of biologisch dynamisch (Demeter) zijn andere goede opties. Deze keurmerken stellen minder eisen aan de stal dan Beter Leven, maar de dieren komen wel meer buiten: minimaal 180 dagen, gemiddeld acht uur per dag. Ook hoeven deze koeien gemiddeld minder melk te geven en leven ze langer.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Maar over het algemeen is het een slecht idee om veel van één voedingsmiddel te eten. Een gezond dieet is een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, voornamelijk planten, niet te veel of te weinig. Het drinken van 1 liter melk per dag kan gezond zijn voor veel mensen, maar het kan voor sommigen problemen opleveren .
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"Er wordt door de Richtlijnen Goede Voeding geadviseerd om twee porties zuivel per dag te nemen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen University and Research. "In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Melk bevat namelijk de stof tryptofaan, een in ons lichaam voorkomend aminozuur dat een positief effect heeft op de slaap. Deze stof zit ook in bananen, dadels, tonijn en yoghurt.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen.
Het bevat verschillende moleculen die geen kleur absorberen , waaronder het eiwit caseïne, calciumcomplexen en vetten. Hoewel er gekleurde verbindingen in melk zitten, zijn ze niet in een voldoende hoge concentratie aanwezig om ertoe te doen. De lichtverstrooiing van de deeltjes die melk tot een colloïde maken, voorkomt veel kleurabsorptie.
Waarom is melk overweldigend wit? Dit komt doordat de kleine deeltjes die in melk zweven geen licht absorberen, maar het allemaal richting onze ogen verstrooien .
Melk is een dierlijk product en staat in de lichtgroene zone in de voedingsdriehoek. Het levert nuttige voedingsstoffen zoals calcium, kalium, jodium, vitaminen (B2 en B12) en eiwitten. Evengoed bevat melk vetten (waaronder verzadigde vetten), cholesterol en natrium.