Het eten van friszure producten zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel. Bij beschadigingen in de mond kan het eten van zulke zure producten echter pijn doen. Eet dit dan vooral niet.
Gebruik niet teveel cafeïne houdende producten en alcoholische dranken. Deze verminderen de hoeveelheid speeksel en kunnen het droogtegevoel versterken. Vermijd zoveel mogelijk zure (sport)dranken, vruchtensappen of frisdranken.
Drink water op kamertemperatuur en vermijd koude of zeer warme dranken. Ook is het af te raden om koolzuurhoudende en zoete dranken te drinken als je last hebt van een droge mond. Om te zorgen dat je goed kunt kauwen en slikken, is het belangrijk om voor, tijdens en na het eten genoeg water te drinken.
Het stimuleren van de speekselafgifte
Eet bijvoorbeeld voedsel waarop u goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. De afgifte van speeksel kunt u ook versterken door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer.
Er zijn verschillende zaken die een droge mond kunnen veroorzaken. Dit kan ontstaan door het syndroom van Sjögren, waarbij mensen slechts twintig milliliter speeksel per dag aanmaken. Maar ook medicijngebruik, bestralingen, speekselklierproblemen en endocriene afwijkingen kunnen de oorzaak zijn van een droge mond.
Voor een goede werking moeten onze slijmvliezen vochtig zijn. Wanneer ze uitdrogen veroorzaakt dit allerlei ongemakken. Vitamine A kan helpen deze ongemakken te voorkomen.
Bananen kunnen gunstig zijn voor een droge mond . Ze zijn vochtig en makkelijk te kauwen en bieden verlichting aan de mondholte. Bovendien kunnen bananen, omdat ze rijk zijn aan vitaminen en mineralen, de algehele gezondheid ondersteunen.
Te vermijden voedingsmiddelen
Dranken met alcohol of cafeïne . Pittig of zout voedsel. Koolzuurhoudende dranken zoals frisdranken. Droge voedingsmiddelen zoals brood en crackers.
VITAMINE A. Deze vitamine helpt slijmvliezen gezond te houden. Het voorkomt een droge mond en helpt uw mond snel te genezen. Wat u moet eten: Voor sterk tandvlees en tanden, eet vis, eidooiers en lever.
Een aanhoudend verminderde speekselproductie kan namelijk de kans op een schimmelinfectie in de mondholte vergroten, evenals de kans op een bacteriële speekselklierontsteking, het ontstaan van tandcariës (gaatjes in het gebit) en de kans op luchtweginfecties. Door een droge mond kunnen ook spraakproblemen ontstaan.
Zure smaak, maar ook zoet en menthol, kan de speekselproductie doen toenemen. Meestal kunnen suikervrije snoepjes goed voor dit doel dienen. Voorbeelden hiervan zijn: Sula, Ricola, Anta Flu menthol, Smint, Bentasil.
Het is ook belangrijk om te weten dat Griekse yoghurt en andere voedingsfactoren kunnen bijdragen aan een gevoel van droge mond , maar dat ze meestal niet de enige oorzaak zijn, vooral niet als de symptomen aanhouden.
1: Zure voedingsmiddelen
Het is het beste om zeer zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en specerijen die azijn bevatten te vermijden. Naast het beschadigen van tanden, kan het zuur ook de mondzweren verergeren die droogte veroorzaakt . Zure voedingsmiddelen die u met mate kunt nuttigen, zijn onder andere bananen, appels, havermout en kip zonder vel.
Er zijn veel oorzaken, waaronder de volgende:
Overmatige inname van cafeïne, wat in koffie, thee, chocolade en cola zit, onttrekt vocht aan het lichaam en vermindert speekselproductie . Tabak en alcohol drogen de mond ook uit. Werken in een droge omgeving en niet vaak genoeg rehydrateren.
Een zacht, eiwitrijk dieet wordt aanbevolen voor mensen met een droge mond. Vervang rood vlees door vochtige vis, eieren en kaas .
Vermijd of beperk dranken met cafeïne, zoals koffie, thee en sommige frisdranken . Cafeïne kan de mond uitdrogen en leiden tot uitdroging. Kauw op suikervrije kauwgom of zuig op suikervrije harde snoepjes om de speekselproductie te stimuleren; snoepjes met citrus-, kaneel- of mintsmaak zijn goede keuzes.
Vermijd de volgende voedingsmiddelen of producten omdat ze een droge mond erger kunnen maken : Cafeïnehoudende dranken. Droge voedingsmiddelen zoals taai vlees, rauwe groenten, brood, pretzels, rijst, chips, muffins en cakes. Mondwaters die alcohol bevatten.
Zuivellekkernijen: Yoghurt en Kaas
Zuivelproducten kunnen de speekselproductie verhogen en bevatten daarnaast veel calcium. Yoghurt bevat met name probiotica die de mondgezondheid ondersteunen. Kaas heeft een dubbel voordeel: het stimuleert speeksel en helpt zuren in de mond te neutraliseren, waardoor het risico op gaatjes afneemt .
Blijf goed kauwen
Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.
spoel je mond vier tot tien keer per dag met zout water (één afgestreken theelepel zout in een glas water) poets je tanden met een zachte tandenborstel of met een elektrische tandenborstel. maak één keer per dag de ruimte tussen je tanden en kiezen goed schoon met tandenstokers, ragers en/of flosdraad.
Sommige diuretische supplementen kunnen indirect een droge mond veroorzaken door het verminderen van het totale vloeistofvolume in het lichaam, inclusief de speekselproductie. Magnesiumsupplementen: Hoewel magnesium een essentieel mineraal is voor veel lichaamsfuncties, hebben sommige personen gemeld dat ze een droge mond ervaren als bijwerking van magnesiumsupplementen .
Het tekort aan vitamine B12 resulteerde uiteindelijk in een hoog homocysteïnegehalte in het bloed bij BMS-patiënten. Branderig gevoel, droge mond en gevoelloosheid van de tong waren de drie meest voorkomende symptomen van BMS-patiënten en konden worden gevonden bij respectievelijk 100%, 75,7% en 43,9% van de BMS-patiënten in deze studie.
Drink naast water alleen suikervrije dranken, vermijd koolzuurhoudende dranken en koffie met cafeïne. Cafeïne kan de mond uitdrogen. Dit geldt ook voor groene thee!