Bedek de bodem van het bovenste deel van de pan met bakpapier. Schep de rijst erop en zet dit deel van de pan op het onderste. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een matig hoog vuur in ca. 45 gaar.
Verhit 1 eetlepel olie voor elke kop rijst die je wilt koken in een pan met deksel op middelhoog vuur . Voeg aromaten toe (knoflook, korianderstengels, gedroogde chilipepers, saffraan, noem maar op) en bak tot ze geurig zijn. Voeg rijst toe en hussel om alle korrels te bedekken; bak tot ze licht doorschijnend en nootachtig zijn, ongeveer 2-3 min.
Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst. Een heerlijk trucje voor extra smaakvolle notenrijst recepten!
Kies de juiste pot
Voor het koken van 1 tot 2 kopjes droge rijst is een 2-quart steelpan precies de juiste maat. Te groot en de rijst stoomt mogelijk niet goed. Te klein en het kookt over en maakt een plakkerige bende. En je wilt een deksel dat goed past en niet te veel stoom laat ontsnappen.
Dus zodra je je pot hebt, voeg je je rijst en koud water toe aan de pot. Let op, je begint met koud water, in tegenstelling tot veel instructies die je eerst laten koken . Zodra je het water en de rijst in de pot hebt, doe je het deksel erop en verwarm je het op het fornuis op hoog vuur.
De ondiepere diepte van een koekenpan zorgt ervoor dat meer rijst gelijkmatig kan koken en maakt het makkelijker om te zien of de rijst op de bodem begint te verbranden . Bovendien kun je met een koekenpan extra ingrediënten zoals groenten van tevoren sauteren voor een makkelijk en smakelijk diner in een koekenpan.
Ik heb geen magnetron, kan ik je gestoomde zakje op een andere manier opwarmen? Ja, doe je favoriete smaak gewoon in een pan of wok en roerbak vier minuten tot het helemaal warm is .
Gietijzeren potten : sterk, betrouwbaar. Gietijzeren potten hebben de tand des tijds doorstaan. Hun hoge warmtebehoud en gelijkmatige warmteverdeling maken ze een uitstekende keuze voor het koken van rijst.
Het vuur te laag zetten
Je durft het vuur misschien niet te hoog te zetten, wanneer je de andere ingrediënten bakt, maar als het tijd is om de rijst toe te voegen, is hoog vuur een must. Het voorkomt namelijk dat de rijst aan de pan of wok blijft kleven.
Rijst opwarmen in de pan
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden.
Welke rijst is geschikt voor gebakken rijst? Rijst bakken, gaat het best met droogkokende rijst, zoals Bosto Basmati, Brown, Wild, Thaï en Bosto Snelkookrijst. Je gebruikt beter geen Risotto en Paella rijst, omdat die na het koken plakkerig en vochtig blijft.
Het voorbakken vermindert de hardheid, aadhesie, cohesie en gomachtigheid. Voorgebakken Bomba rijst heeft meer amylose, waardoor het nog minder plakkerig maar harder is.
Bakken is de meest bekende en gemakkelijkste kooktechniek. Je gebruikt hiervoor een koekenpan waarin je een beetje olie of boter doet. Daarna bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.
Rijst koken
Zet de waterkoker vast aan met een flinke hoeveelheid water. Vul een kopje (grootte naar wens, afhankelijk van het aantal personen waarmee je eet) tot de rand met rijst en giet de rijst een pan. Zet het vuur aan zodra het water in de waterkoker kookt.
Brede, ondiepe pannen koken rijst sneller en gelijkmatiger dan diepe pannen . Het deksel van je pan moet goed passen, anders verlies je te veel benodigde kookwarmte. Nadat de rijst op het fornuis is gekookt, haal je hem van het vuur en houd je het deksel erop. Hierdoor kan de rijst stomen en goed gaar worden.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Op dezelfde manier activeert het roeren van uw rijst tijdens het koken de zetmelen en krijgt u klonterige, papperige rijst . Uw rijst hoeft alleen maar even met een vork losgemaakt te worden als deze klaar is met koken. Door constant te roeren krijgt risotto zijn gekoesterde romigheid, een eigenschap die niet wenselijk is bij het koken van gewone rijst.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Kies de juiste pan
"Als ik thuis kook, gebruik ik altijd antiaanbaklaag ", zegt ze. "Het heeft dezelfde roestvrijstalen constructie en ik vind het geweldig hoe makkelijk het schoon te maken is." Welke steelpan je ook kiest, zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor je rijst en water zonder dat de pan overkookt.
Uit de verkregen resultaten blijkt dat de concentratie van de elementen zink, nikkel, lood en arseen hoger is in de concentratieniveaus van rijst die met aluminium kookgerei is gekookt, vergeleken met rijst die met aardewerken kookpotten is gekookt en ook met rauwe rijst.
Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt.
Kookinstructies
Was en week de rijst zoals gebruikelijk en doe het dan in een koekenpan . Giet ongeveer 5 mm-1 cm water over de rijst. Doe een deksel op de pan en zet het vuur hoog. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het 5 minuten sudderen.
Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken. Met bovenstaande pannen is in principe elk gerecht te bereiden.
Begin met een koekenpan op middelhoog vuur en bak uw groenten, inclusief uien, selderij en wortels, tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens twee zakken van onze voorgekookte Success® Jasmine Rice of Success® White Rice toe. Voeg wat voorgekookte ham toe, of uw gekookte proteïne naar keuze, en sojasaus.