Weg die vetten Calorieën uit chocola worden omgezet in energie, niet in vet. Eiwitten die tijdens het ontbijt gegeten worden, zorgen de hele dag voor een vol gevoel. Het is bovendien beter chocola in de ochtend te eten omdat het 'gelukshormoon' 's ochtends het hoogst is.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Wel is het zo dat chocolade veel calorieën bevat. Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
De dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen zonder gezondheidsproblemen is 30-50 gram pure chocolade per dag . Bij hoge fysieke inspanning is een verhoging van de norm met 1,5 keer toegestaan. Artsen raden aan om melk- en witte chocolade te eten - niet meer dan 20 gram per dag.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
1. Chocolade. Hoge niveaus cafeïne in chocolade maken het een slechte keuze voor late-night snacking . Tijdens de laatste stadia van de slaap kan cafeïneconsumptie ervoor zorgen dat er vaker snelle oogbewegingen (REM) optreden, wat de reden is dat u zich waarschijnlijk suf voelt de ochtend na de nacht ervoor.
Een ons of twee van goede kwaliteit pure chocolade na een maaltijd kan deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet . Het kan ook een geweldige manier zijn om een zoete trek te stillen zonder te veel geraffineerde suiker of verzadigd vet binnen te krijgen.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Vergeet niet dat na het sporten en trainen het beste moment is om pure chocolade te eten. Omdat het energieniveau tijdens de zware training laag wordt, wil je je energie terugkrijgen. Dus ja, pak de reep pure chocolade en neem er een rij van. Het bevat de 30g verpakking energie die rechtstreeks naar je bloedbaan gaat.
Honger die zich voordoet als een verlangen naar chocolade betekent dat je een snack nodig hebt die je langer verzadigt en vol houdt. Kies voor iets met veel proteïne, dat langer duurt om te verteren dan andere voedingsstoffen: Griekse yoghurt, beef jerky, hardgekookte eieren, pindakaas, tonijn, kwark, proteïnerepen .
Als je lichaam honger heeft, verlangt het naar snelle koolhydraten zoals geraffineerde suikers . Helaas heeft de meeste bewerkte chocolade een hoge glycemische index, wat betekent dat het je een snelle, maar tijdelijke suikerpiek geeft. Zodra die piek voorbij is, zul je waarschijnlijk weer honger hebben.
Belangrijkste punten. Chocolade eten voor het slapengaan kan de slaap verstoren vanwege de cafeïne en theobromine die het bevat. Het kan de hartslag verhogen en rusteloosheid veroorzaken, wat de slaapkwaliteit beïnvloedt. De hoge suikergehaltes van chocolade kunnen de bloedsuikerspiegel laten pieken, wat leidt tot energieschommelingen en verstoorde slaap.
Cacao en chocolade worden gemaakt van cacao, naast de voedingswaarde, het te veel gebruiken, misbruik zal ook slapeloosheid veroorzaken . Omdat cacao een hoeveelheid cafeïne bevat - dit is een stimulerende verbinding die het vermogen van de hersenen om te functioneren vergroot, waardoor je altijd wakker bent en moeilijk in slaap valt.
Je persoonlijke chemie, eetpatronen en wat je die dag hebt gegeten, bepalen grotendeels je trek in de avond. Misschien heb je te weinig magnesium, calorieën of vet in chocolade . Misschien ben je licht gedehydrateerd en moet je de vloeistoffen in je systeem vasthouden, wat natrium zou doen.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels zorgen ook voor een betere spijsvertering en minder constipatie.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree . Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal symptomen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.