Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, nectarines en pruimen en snijd het fruit in stukjes. Laat de stukjes los van elkaar invriezen in een grote bak of op een plaat in de vriezer, zodat er niet één grote klont ontstaat. Vervolgens kan je de stukjes in een passend vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Peren en appels
Ook appels kun je het best in de koelkast leggen. Je kunt ze langer bewaren dan peren, ongeveer drie weken. Als je het fruit al in stukjes hebt gesneden, kun je ze het best strak inwikkelen met aluminiumfolie. Achterin de koelkast heeft het fruit het minst kans om bruin te worden.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit.
Laat (stukjes) fruit eerst los van elkaar bevriezen, zodat het niet als één grote klont aan elkaar vriest. Leg ze bijvoorbeeld in een grotere vershoudbak in de vriezer, zodat er wat ruimte tussen de stukken blijft. Zodra ze bevroren zijn, kan je de stukjes in een kleinere vershoudbak doen.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat. Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Bewaar ze buiten de koelkast: In tegenstelling tot sommige andere fruitsoorten, mag je mandarijnen niet in de koelkast bewaren als je ze nog niet hebt geschild. Ze blijven goed bij kamertemperatuur. Mandarijnen invriezen is ook geen goed idee. Nadat je ze ontdooit zijn ze slap en smakeloos.
Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt. Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen. Eieren.
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken).
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
Fruit en groente invriezen
Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt.