De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
- Dan zijn er nog vruchten als de aardbei, framboos of braam. De zaden ofwel pitjes, zitten in grote aantallen door de vrucht heen en dat is geen enkel probleem. Dit fruit en de pitjes zijn heel gezond en zitten boordevol vitaminen, magnesium, calcium en foliumzuur.
Mango kweken uit pit. Een mango kan je zelf uit de pit kweken. Hiervoor moeten we eerst de pit uit de mango halen en deze laten ontkiemen. Als de pit worteltjes krijgt kunnen we deze in de grond zetten en verder laten groeien tot een echte mangoboom.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Hoewel het gezondheidsvoordelen kan bieden, heeft het een onaangename smaak, kan het worden geconserveerd door pesticidenresten en bevat het verbindingen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarom kun je de schil van een mango eten, maar het is niet noodzakelijk voor de toevoer van voedingsstoffen aan het lichaam .
Natuurlijk kun je in een hele mango bijten en grijnzen en het verdragen, maar een aangenamere optie is misschien om het ongeschilde fruit te blenden in een mangosmoothie om de textuur te verhullen . Of gebruik de mangoschil om siroop te maken voor cocktails. Je kunt ze ook mengen met je favoriete kruiden en er mangochips van maken.
In tegenstelling tot sommige andere plantenpitten zijn mangopitten eetbaar . Mango's zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C. Bovendien dragen ze bij aan de smaak, consistentie en het voedingsprofiel van fruitsmoothies en proteïneshakes, vooral als je de mango van tevoren invriest.
Elke mango heeft een lange, platte pit in het midden . Als je van plan bent om de vrucht alleen te eten, kun je rond de pit van de mango snijden om al dat heerlijke vruchtvlees te krijgen. Maar wat je misschien niet weet, is dat er verschillende toepassingen zijn voor mangopitten.
Neem een rijpe mango en leg deze neer met het steeltje naar je toe. Snijd met je mes twee langwerpige helften, langs de pit, van de mango af. Nu kun je het vruchtvlees uit de twee mangohelften halen met een mesje en eventueel een lepel.
Bramen bevorderen de spijsvertering
Bramen bevatten relatief veel vezels. Daarmee bevorderen ze een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Wat ook meteen helpt voor een betere stoelgang.
Het hart en de zaden van bramen kunnen voor sommigen bitter zijn . Als alternatief kunt u de hele braam in uw mond stoppen en genieten van de volle smaak, inclusief het hart en de zaden. Voor de meeste gezondheidsvoordelen eet u de hele braam. Bramen bevatten veel vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen.
Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
De juiste mango
Ook hebben rijpe mango's een sterke, zoete en fruitige geur rond de steel. Is je mango nog niet rijp, bewaar 'm dan met wat bananen. Dit bevordert het rijpingsproces. Een zure, alcoholische geur is een teken dat de mango overrijp is.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar.
Doe het zaad in een klein zakje en rits het dicht. Zet het zakje op een warme, donkere plek totdat het ontkiemt. Vul een pot van 3 tot 4 inch met een goed drainerende algemene potgrond zodra het ontkiemt. Leg het ontkiemende zaad plat op de grond en bedek het met extra grond.
Het zaad is een goede bron van belangrijke bioactieve verbindingen . Mangozaadextract heeft een hoge antioxiderende capaciteit. Mangozaad bevat hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren. Mangozaad bevat lipiden die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, vrij van transvetzuren.
Een geweldig alternatief voor het zuigen op mangopitten is om ze te gebruiken om een tropische, geparfumeerde, simpele siroop te maken . Je krijgt een diepere, intensere gelaagde siroop met hints van tropische tonen en je kunt de toegevoegde zoetstof controleren door gebruik te maken van de natuurlijke zoetheid van mango's. Gebruik deze siroop om je dranken te zoeten.
Zo kun je mangopitten consumeren:
Droog de zaden, kook ze in de snelkookpan en verwijder de zaden. Snijd ze tot slot in kleine stukjes, bak ze in wat ghee en zout . Je mukhwas vol met de vele gezondheidsvoordelen van mangopitten is klaar!
Rooster de zaden direct op het vuur tot ze bijna zwart worden . Je wilt ze niet te kort roosteren, want dan is het moeilijk om de schil open te breken en je wilt ze niet te lang roosteren, want dan verbrandt het zaad binnenin, waardoor het te hard wordt.
Gooi mangoschillen in een pan met kokend water en laat ze ongeveer zeven minuten koken. Voeg andere ingrediënten toe aan de kokende pan, zoals verse gember of kaneelstokjes, voor extra smaak. Zeef de vloeistof in een mok en voeg honing of citroensap toe naar smaak.
Door mango's in water te weken, kunt u vuil, gruis of pesticideresten verwijderen die mogelijk op de schil zitten . Dit kan vooral handig zijn als de mango's niet grondig zijn gewassen voor aankoop of als ze tijdens opslag of transport zijn blootgesteld aan verontreinigingen.
De pit is plat en bevindt zich in het midden van de vrucht. Omdat je er niet in kunt snijden, moet je eromheen snijden. Terwijl veel mensen deze vrucht schillen en de schil taai en bitter vinden, is de schil van mango eetbaar . Hoewel het niet zo zoet smaakt als het vruchtvlees, levert het vezels en andere voedingsstoffen.