Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Wanneer een jus, saus, soep of stoofpot recept om bloem vraagt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid maizena om te verdikken. Om hete vloeistoffen te verdikken, meng je eerst maizena met een beetje koud water tot het glad is. Roer geleidelijk door de hete vloeistof tot het gemengd is. Breng onder voortdurend roeren aan de kook en laat het een minuut koken .
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijvoorbeeld jus, heldere soepen en sauzen en compotes, maar ook bij stoofpeertjes.
Wanneer maizena wordt toegevoegd aan vloeistoffen en verwarmd, absorbeert het vocht en vormt het een gelachtige substantie die helpt om de consistentie van het gerecht te verdikken. Bindmiddel: Maizena fungeert ook als een bindmiddel in recepten.
Als je maizena en water mengt, dan krijg je een wit papje. Het mengen gaat steeds langzamer en het mengsel wordt steeds dikker. Als alle maizena met het water gemengd is, dan gaat roeren makkelijk als je langzaam roert en moeilijk als je snel roert.
Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen. Chefs gebruiken het regelmatig en tippen twee belangrijke dingen om op te letten bij het verwerken van dit goedje.
Als u wilt dat uw compote dikker wordt, kunt u een verdikkingsmiddel toevoegen zoals maizena (zorg ervoor dat u het goed in water mengt voordat u het aan de compote toevoegt) of pectine . Het fruit gewoon langer laten sudderen met suiker helpt ook om het overtollige sap te laten verdampen.
Werkt het beste voor: jus, roerbaksauzen, glazuren, fruitsauzen, dessertsauzen. Maizena is een uiterst effectief verdikkingsmiddel dat zeer snel werkt . Een van de voordelen is dat het de smaak van uw saus niet verandert, maar alleen de vloeistof bindt met zetmeelmoleculen voor een zijdezachte, stijvere textuur.
Als hij wat te dun lijkt, even een schepje op een koud schoteltje. Als hij afkoelt wordt hij dikker. Zo kan je zien of ie goed is. Is je moes te dun, nog even zachtjes laten koken om vocht te verdampen, is je moes te dik, dan voeg je iets suiker en/of water of appelsap of zo toe.
Als u warme vloeistoffen zoals sauzen, bouillon of fond kookt, zorgt 1 eetlepel maizena per kopje vloeistof voor een dunne tot gemiddelde consistentie die geschikt is voor soepen of zeer dunne sauzen. 2 eetlepels per kopje zorgen voor een dikkere, meer jusachtige consistentie.
Laat het mengsel van maizena en vloeistof 5 of 10 minuten zachtjes koken. Na deze tijd zou het moeten beginnen te bubbelen en dikker te worden. Laat het langer koken als het niet lijkt te zijn ingedikt. Roer het mengsel van maizena en vloeistof nog twee minuten.
Langdurige, overmatige hitte kan die gezwollen zetmeelmoleculen afbreken en uiteindelijk de potentiële verdikkingskracht verminderen , wat leidt tot een dunnere saus dan je zou verwachten. Om deze reden is het verstandig om tegen het einde van het koken maïzena toe te voegen, zoals gebruikelijk is in veel Chinese roerbakgerechten.
Begin met het gebruiken van 1 eetlepel maizena per keer, gemengd met 2 eetlepels water . Er kan meer maizena-slurry worden toegevoegd, maar zorg ervoor dat u niet te veel toevoegt. Meng slechts een kleine hoeveelheid slurry per keer om ervoor te zorgen dat uw soep goed dikker wordt. Het gebruik van maizena is een snelle, effectieve manier om soep dikker te maken.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Maizena gebruiken
Meng in een kleine kom gelijke hoeveelheden maizena en warm water, beginnend met 3 eetlepels (44 ml) van elk. Meng ze met een lepel tot ze een korrelige pasta vormen. Maizena is een verdikkingsmiddel dat de smaak van uw siroop niet verandert.
Gebruik twee eetlepels bloem gemengd met ¼ kopje koud water voor elke kop medium-dikke saus . Meng het water er grondig doorheen om klontjes te voorkomen. Nadat u de gecombineerde bloem en het water in de saus hebt geroerd, kookt en roert u op middelhoog vuur tot het dikker wordt en bubbelt. Verhit nog een minuut om de bloem grondig te koken.
Meng 4 tl. maizena met 1 tot 2 tl. water tot een dikke pasta. Meng de pasta door het fruitmengsel .
Hoe kan ik een saus dikker maken zonder hem te koken? Overweeg om een vorm van gelatine te gebruiken om je koude saus een beetje ruggengraat te geven. Voor sauzen op basis van zuivel kan zure room of mayonaise worden gebruikt als verdikkingsmiddel.
Als je appelmoes te dun is, kun je het langer op het fornuis laten sudderen, zodat wat van die extra vloeistof verdampt . Als het afkoelt, wordt het wat dikker. Een andere snelle oplossing is om een theelepel maizena in water op te lossen en het door de appelmoes te roeren.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta en voeg dit toe aan de saus terwijl deze suddert. Door de bloem in de saus te koken, verdwijnt de bloemsmaak.
Behalve dat het eten van maismeel gezond is, bevat het tevens veel vezels. Dat zorgt niet alleen voor gezonde darmen, maar geeft u ook snel een voller gevoel. Omdat maismeel gelijkmatig verteerd wordt is het bovendien goed voor uw bloedsuikerspiegel.
Bindmiddelen die bij een lage temperatuur binden, noemen we koude bindmiddelen. Een voorbeelden hiervan is xanthaangom. Aardappel- of maïszetmeel daarentegen vereist een temperatuurverhoging vooraleer er een binding of dikking tot stand kan komen. Sommige bindmiddelen kunnen zowel koud als warm gebruikt worden.
Maïszetmeel, soms ook maïzena genoemd, is zetmeel dat wordt gehaald uit mais. Dit zetmeel bevat magnesium en calcium en is om deze reden uitzonderlijk goed voor de verzorging en versterking van je huid. Het helpt effectief bij een droge huid en huidirritaties zoals verbranding en insectenbeten.