De soep vertraagt de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Ze zouden deels verantwoordelijk zijn voor klassieke verkoudheidssymptomen als een snotterige neus. Hoe minder van die cellen in keel en neus, hoe beter we ons dus voelen, aldus Rennard.
Pompoensoep: rijk aan vitamine A, dat is goed voor de luchtwegen. Wortelsoep: vol vitamine A en betacaroteen, dat ondersteunt het immuunsysteem. Gembersoep: staat bekend om zijn ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen.
Daarnaast warmt soep je meteen op, ideaal dus tegen die koude rillingen. Ben je verkouden, dan werkt de warmte verlichtend bij een verstopte neus. Tegelijk zorgt het vele vocht voor extra hydratatie. Erg welkom als je koorts hebt.
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid.
Bouillons
Net als kippensoep, is bouillon een zeer goede bron van vocht als je ziek bent. Er zit veel smaak aan en er kunnen wat calorieën inzitten, plus vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium, foliumzuur en fosfor (7, 8).
Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een kom kippensoep of –bouillon eet als je griep hebt.
Soep. Wat eten na overgeven door buikgriep? Zeker als je geen zin hebt om te eten, is het handig om te kiezen voor een kopje soep. Soep helpt je vochtbalans op peil te houden én zorgt ervoor dat jij vitamines binnenkrijgt.
Soep. Met een soepje houd je je vochtbalans op peil én je krijgt de nodige vitamines binnen. Maak hem niet te dik of te kruidig, maar kies voor een heldere, lichte soep.
Eet tomatensoep
Het mag vreemd klinken, maar uit onderzoek blijkt dat regelmatig tomatensoep eten een goed middel is om verkoudheid en griep te voorkomen. Voor de soep moeten dan wel verse tomaten of bliktomaten zijn gebruikt. Daarin zit namelijk meer lycopeen dan in soep op basis van poeder.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Er zijn studies die suggereren dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat kan helpen om de symptomen bij verkoudheid of griep te verlichten. Ook heeft de warme vloeistof en de stoom van de soep een verzachtende werking op de luchtwegen en neus.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt.
Yoghurt: yoghurt met levende culturen kan niet alleen keelpijn verzachten, maar ook je immuunsysteem stimuleren. Het is bovendien een bron van eiwitten. Je kiest het best voor volle yoghurt zonder toegevoegde suikers. Kruiden: in de eindfase van de griep kan je last krijgen van druk op de sinussen en de borst.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.
Als je bij het eten iets drinkt, kan dat het gevoel van volheid vergroten, wat bij sommigen kan zorgen voor meer misselijkheid. Vermijd sterke geuren. Die kunnen de misselijkheid verergeren. Soep (kippensoep/bouillon) en zacht voedsel eten vaak gemakkelijker dan bijvoorbeeld brood.
Als je buikgriep hebt, mag je in principe eten waar je trek in hebt. Eet wel kleine hoeveelheden om te voorkomen dat je je maag en darmen te veel belast. Onze tip bij buikgriep is om soep te eten. Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil.
Vooral mineraalrijk plat water en goed gemixte soep zijn aan te raden, om het door diarree veroorzaakt verlies aan vocht en aan minerale zouten te compenseren. Gashoudende dranken daarentegen zijn te vermijden, want ze veroorzaken een opgeblazen gevoel.
Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Je kunt paracetamol nemen om de pijn te verminderen en de koorts kan lager worden.
Kom maar door met rode druiven, frambozen en zwarte bessen, want deze vruchten zitten boordevol salvestrolen. Drink daarnaast voldoende water en jij bent griep-proof. Het mag duidelijk zijn: fruit houdt je weerstand op peil.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kippensoep echt werkt tegen verkoudheid. In kip zit namelijk het stofje 'carnosine'. Dit stofje helpt je immuunsysteem om van verkoudheid af te komen.
Warmte: De hete stoom van kippensoep dringt door in de luchtwegen, verhoogt de temperatuur en remt de vermenigvuldiging van virussen. Bovendien hydrateert het de slijmvliezen en lost het slijm op. Een extra tip: Als je van pittig houdt, kun je de kippensoep ook verfijnen met gember.
Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.