Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Melk, kaas en ei:
Toegelaten: jonge hollandse kaas, jonge hoevekaas, smeerkaas, platte kaas. Geroerd, gepocheerd, zacht gekookt ei. Volle, halfvolle of afgeroomde melk, yoghourt, karnemelk en room.
Een klein beetje melk drinken, kan bij sommige mensen helpen tegen maagzuur klachten. Het is niet verstandig om veel melk te drinken. Melk bindt het zuur even, maar daarna stimuleert het juist de aanmaak van maagzuur. Hierdoor neemt de pijn even af, maar vervolgens wordt de pijn vaak heviger.
Het is lastig om te zeggen van welke voedingsmiddelen je brandend maagzuur krijgt. Bekende boosdoeners zijn alcohol, koffie en gefrituurd of gekruid eten. Ook het nuttigen van sinaasappelsap, chocolade en kaas kan een trigger zijn.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is.
Als je echter regelmatig last hebt van brandend maagzuur is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek en een behandeling nodig zijn. Als er te vaak zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en dit niet wordt behandeld, kan je slokdarm beschadigd raken.
Hierdoor eten mensen doorgaans iets minder en wordt de maag minder snel vol, overvolle magen kunnen sneller tot brandend maagzuur leiden. Fruit als kiwi's, ananas en mango kan helpen. Volkorenproducten, zoals havermout, zilvervliesrijst en couscous zijn goede vervangers van witte rijst en pasta producten.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Volkoren brood zit vol zetmeel en werkt als een spons. Het absorbeert overtollig maagzuur en zorgt voor verlichting. Honing helpt je keel te bedekken en is daarom een effectief hulpmiddel bij het verlichten van symptomen van zure terugvloeiing.
Yoghurt kan helpen tegen maagzuur door de probiotica die het bevat, die de balans van darmbacteriën bevorderen en de spijsvertering ondersteunen. Een banaan kan helpen tegen maagzuur doordat het een natuurlijk antacidum effect heeft en de zuurtegraad in de maag kan verminderen.
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. U krijgt eerder last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit en een vette maaltijd blijft veel langer in uw maag. Het maagsap stroomt dan eerder in de slokdarm terug.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.
Het is voor de spijsvertering goed om vezelrijk te eten, behalve als u echt veel last heeft van uw maag. Dan kunt u beter kiezen voor iets lichter te verteren opties. Dus bijvoorbeeld even geen volkoren brood of pasta, maar bruin brood en gewone pasta.
Tomaten. Tomaten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook vrij zuur. Eet je tomaten op een lege maag, dan kan dit je maag irriteren en voor brandend maagzuur zorgen. Bewaar de tomaten daarom liever voor een lekker gerecht later op de dag, of eet er iets anders bij.
Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief. Ook heeft kaas een vrij hoge milieubelasting.
Als beetje kaaskop weet je: kaas maakt alles beter. Of je lievelingstoetje nou een kaasplank is, je dolgelukkig wordt van pizza quattro formaggi of iedere dag een boterham met kaas eet: je hoeft je er nooit meer schuldig over te voelen.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.