Dikker maken Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Je kunt ook bloem losroeren met een beetje koude vloeistof of water, daarna schenk je het al roerende bij wat je wilt binden. Kook het vervolgens minimaal 2 minuten door. Bij korter doorkoken smaakt je gerecht melig.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Het zetmeelgehalte van maizena is 92%, dus hoewel u de bestuivings- of de slurrymethode kunt volgen, zoals hierboven beschreven, zult u minder maizena moeten gebruiken. De richtlijn is 1 tl per liter vloeistof , hoewel het niet meer moet worden gebruikt voor zure sauzen, zoals die met veel tomaten, azijn of wijn.
Bloem kun je vervangen voor maizena, omdat het ook goed werkt als bindmiddel.
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert . Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Wil je de stoofpot liever iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel dan door verse slagroom in plaats van water, voeg het toe aan stoofpot en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Maizena is een sterk verdikkingsmiddel , dus begin met het toevoegen van niet meer dan 1 eetlepel van het mengsel per 2 kopjes sudderende saus. Roer en laat 2 minuten sudderen, controleer de dikte en herhaal indien nodig met meer pap.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Hete saus krijgt zijn smaak van de chilipepers, aromaten en zout, maar het is het zuur dat het allemaal bindt. Of je nu azijn of citroensap gebruikt, het resulterende mengsel zal vloeibaar worden , maar zoals Baking Kneads uitlegt, kan dit worden gecontroleerd door wat reductie wordt genoemd.
Gelatine
Met gelatine kun je baksels stijf en stevig maken, maar je kunt er ook sauzen mee indikken. Week één of twee blaadjes (niet te veel dus) gelatine een paar minuten in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine daarna uit en voeg het toe aan de warme saus. Roer totdat het mengsel dikker wordt.
Gebruik kuzuzetmeel als 1:1 vervanger voor maizena om sauzen, soepen en desserts te verdikken. Arrowrootpoeder (ook arrowrootmeel of arrowrootzetmeel) levert verdikkende resultaten die vergelijkbaar zijn met maizena. Arrowroot maakt een prachtig glanzende saus en u kunt dezelfde hoeveelheid arrowroot gebruiken als maizena.
Als u warme vloeistoffen zoals sauzen, bouillon of fond kookt, zorgt 1 eetlepel maizena per kopje vloeistof voor een dunne tot gemiddelde consistentie die geschikt is voor soepen of zeer dunne sauzen. 2 eetlepels per kopje zorgen voor een dikkere, meer jusachtige consistentie.
Een algemene vuistregel is 1 eetlepel maizena geklopt met 1 eetlepel koude vloeistof voor elke kop vloeistof die u wilt verdikken . Klop de slurry in de hete, sudderende vloeistof die u wilt verdikken.
gewone bloem: niet glutenvrij, maar je kunt het wel gebruiken om snel een saus of soep te binden. Je hebt er wel meer van nodig: 1 eetlepel maïs- of aardappelzetmeel = 2 eetlepels bloem.
15 g Maizena voor 1 l soep. Jus:Gebruik ca. 10 g Maizena voor 5 dl jus.
Maak in plaats daarvan een mengsel met gelijke delen maizena en koud water en klop dit door je saus . Zorg ervoor dat je de saus verwarmt nadat je de maizena hebt toegevoegd tot het kookt of bijna kookt, omdat het zetmeel in maizena wordt geactiveerd door hitte en dit zorgt ervoor dat het goed indikt.
Oorzaken van waterige spaghettisaus
Te veel pastawater toevoegen aan de spaghettisaus is vaak de hoofdoorzaak van een waterige saus. Andere oorzaken zijn overtollig water van de noedels zelf of het niet goed inkoken van de saus.