Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Andere druivenrassen die vaak worden gebruikt voor ijswijn en goed samengaan met witte chocolade zijn Riesling en Gewürztraminer. Sauternes: deze Franse dessertwijn heeft een rijke, honingachtige smaak en een intense zoetheid die goed past bij de romige smaak van witte chocolade.
Witte chocolade smelten
In tegenstelling tot bij het smelten in de oven of magnetron kun je bij de au bain-marie techniek constant blijven roeren, waardoor het een stuk gemakkelijker is om je witte chocolade om te smelten tot een egale vloeistof.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.
Sterke dranken zoals cognac en whisky zijn ook goede keuzes om te combineren met pure chocolade. De complexe smaken van de dranken passen goed bij de complexiteit van de pure chocolade. In conclusie, er zijn tal van opties als het gaat om het vinden van de perfecte wijn om te drinken bij pure chocolade.
Sommige chocolatiers voegen specerijen als gember of kaneel toe aan hun witte chocolade voor een rijkere, meer decadente smaak. De witte chocolade van Magnum wordt gecombineerd met vanille voor de perfecte zoete smaak.
Welke ingrediënten zitten er in witte chocolade? Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter dat wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma's (zoals vanillearoma).
Volgens de Nederlandse Warenwet mag witte chocolade geen chocolade genoemd worden en ook niet als zodanig op de verpakking vermeld worden; wel toegestaan is de vermelding "witte chocolade".
Ondanks dat het er niet zo lekker uit ziet, kun je wit uitgeslagen chocolade gewoon eten. De witte waas is namelijk geen schimmel en is dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
'Au bain-marie' oftewel 'in een waterbad' in het Frans. Deze manier van chocolade smelten is een zeer oude techniek waarbij je iets geleidelijk kunt laten opwarmen of afkoelen door het gebruik van warm-of koudwaterbad. Au-bain marie smelten is vooral een goede techniek voor het smelten van witte chocolade.
Voorbeelden van combinaties van thee en chocolade
Darjeeling is een frisse, fruitige zwarte thee en kan goed bij pure chocolade met bloemige tonen. Matcha thee is Japanse groene poederthee, die bitterzoet smaakt en prima past bij witte chocolade. Earl Grey en Rooibos houden van frisse, fruitige pure chocolade.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Melkchocolade en witte chocolade passen het best bij Rum met een fruitige body en met tonen van eiken met een lichter karakter. Wees ook niet bang om eens een goede “Flavoured” Rum te proberen met melkchocolade, Chocolade met 60-72% cacao zorgt voor ongelooflijke combinaties, zo niet enkele van de beste!
Het bittere van de chocolade kan men neutraliseren met een (licht) zuur bier zoals een fruitbier of een zoet bier zoals een stout of quadrupel, waar de quadrupel een net iets zachtere en volmondige smaakervaring zal geven.
Witte chocolade, en dan vooral de goedkopere variant, is wat lastiger te smelten. Deze chocolade staat erom bekend dat het tijdens het smeltproces snel kan gaan klonteren.
Witte chocolade
Cacaoboter is een vetstof die wordt gewonnen uit de cacaoboon. Deze vetstof zorgt voor de romige en zachte structuur van witte chocolade.
Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren, niet hoger dan 45 °C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29 °C.