Amerikaanse aanpak In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Door de eieren schoon te maken, wordt de cuticula verwijderd , dus de eieren moeten op koelkasttemperatuur worden bewaard. Anders kunnen de bacteriën gemakkelijk het ei binnendringen en zich tot gevaarlijke niveaus vermenigvuldigen. Door het uit de gevarenzone te houden, kan salmonella zich niet snel vermenigvuldigen.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Volgens de American Egg Board kun je eieren ongeveer 2 uur op kamertemperatuur op het aanrecht laten liggen (of 1 uur als de temperatuur 32°C of warmer is). Na 2 uur kun je de eieren beter weggooien en een dozijn verse eieren halen dan het risico te lopen.
Moeten verse eieren gekoeld worden? Vers gelegde eieren moeten direct gekoeld worden . Verse eieren die op een boerenmarkt gekocht zijn, moeten gekoeld worden zodra u thuiskomt. Volgens de richtlijnen van USDA moeten eieren bewaard worden bij 40 graden F of lager om het risico op Salmonella te minimaliseren.
Wij raden aan eieren weg te gooien die langer dan 2 uur op normale kamertemperatuur of langer dan 1 uur op 85F of hoger hebben gelegen. Als u uw eieren 's nachts in de auto of garage bent vergeten, kunt u ze het beste weggooien ; u weet nooit hoeveel de temperatuur in die periode heeft geschommeld.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Supermarkten bewaren eieren niet in de koelkast. Eieren hebben immers een natuurlijke bescherming . Hierdoor blijven ze ongeveer 20 dagen vers, mits de schaal niet beschadigd is. Hoewel dat geen probleem is, hoeven verse eieren dus niet gekoeld bewaard te worden.
Zijn alle eieren gepasteuriseerd? Volgens de USDA zijn alle eiproducten (eierinhoud die uit de schaal is verwijderd, zoals eiwitten) gepasteuriseerd, maar niet alle eieren in de schaal zijn gepasteuriseerd. Sterker nog, slechts minder dan 3% van de eieren in de schaal is gepasteuriseerd in de VS.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
De redenatie is dat een kippenei is bedekt met een dunne, beschermende "cuticula" of membraan, die voorkomt dat Salmonella en andere bacteriën de schaal binnendringen. Sommige Europeanen beweren dat koeling daardoor overbodig is en dat het wassen van het ei de cuticula wegspoelt .
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kazen en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden. Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid, maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
“ Boter bevat veel vet en weinig vocht, waardoor het een minder ideale omgeving is voor de groei van bepaalde bacteriën , vooral als het gezouten is.” Zout wordt natuurlijk al sinds het oude Egypte gebruikt om voedsel te conserveren.
In de VS verwarmen we de rauwe melk doorgaans tot een temperatuur van ongeveer 160 graden gedurende 15 seconden. Dat is genoeg om gevaarlijke bacteriën zoals salmonella en E. coli te doden. Maar omdat sommige bacteriën de pasteurisatie kunnen overleven, kan de melk bederven als deze niet gekoeld wordt bewaard.
In Italië (en in het algemeen in heel Europa) worden de eieren niet gewassen en worden de kippen doorgaans in veel betere omstandigheden gehouden , waardoor ze niet gekoeld hoeven te worden.
Is het u ooit opgevallen tijdens het reizen dat melk en eieren niet gekoeld worden bewaard? We hebben gekeken waarom dat zo is en waarom deze goederen in de VS koud bewaard moeten worden. Het simpele antwoord op de vraag waarom melk en eieren in veel landen niet gekoeld hoeven te worden, is dat de producten verschillende pasteurisatieprocessen ondergaan .
Volgens Swan komt salmonella in Europa1 niet zo vaak voor [als in de VS2, en] kunnen kippen worden ingeënt tegen salmonella. Bovendien worden eieren niet met water schoongemaakt, waardoor de beschermende coating intact blijft en de kans kleiner wordt dat salmonella in het ei terechtkomt .
In Groot-Brittannië en de meeste andere landen richten ze zich meer op dit soort bedreigingen, door alle leghennen te vaccineren om te voorkomen dat ze schadelijke bacteriën overbrengen op hun eieren of ontlasting. Ze wassen hun eieren niet, waardoor de cuticula intact blijft en koeling overbodig is .
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
De vuistregel? Je kunt eieren ongeveer twee uur op kamertemperatuur laten liggen, of één uur als de temperatuur 32 graden Celsius of warmer is, voordat je je zorgen gaat maken , volgens het Egg Safety Center. Na twee uur is het veiliger om die eieren weg te gooien en een nieuw dozijn te halen in plaats van het risico te nemen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Schimmels groeien op en/of in de schalen van behandelde eieren, zoals aangetoond door Mallman en Davidson (1944), Bart (1949), Yushok en Romanoff (1949 Yushok en Romanoff (1950), McFarland (1950), Puffenbarger (1951), Brown en Gibbons (1954), en Lorah, Funk en Forward (1954)…
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.